The Crowns kostuumdesigners weiden uit over iconische ‘revenge dress’

'De jurk representeert de dood van een huwelijk en de wedergeboorte van een onafhankelijke vrouw.'

Niemand zal die zwarte off-shoulder jurk waar Lady Di in 1994 in verscheen snel vergeten. Anno nu staat de jurk nog altijd bekend als de ‘revenge dress’ en de royal ontketende er een ware trend mee. Zo’n iconisch kleedje namaken is dan ook geen kleine opgave. Kostuumdesigners van The Crown vertellen hoe ze dit toch hebben klaargespeeld.

Zoete wraak

Het ooit zo mooie huwelijk tussen Charles en Diana is in 1994 flink aan gort. Op dezelfde avond dat toenmalig prins Charles flink door het stof gaat en zijn ontrouw opbiecht in een tv-interview, verschijnt daar Diana in het gewaagde kleedje van designer Christina Stambolian. Vogue weet te melden dat de prinses de little black dress al drie jaar in de kast had hangen, maar ze vond ‘m te gewaagd.

Tot die ene dag in 1994. Haar styliste, Anna Harvey, blikte hier later op terug: “Ze wilde er onbetaalbaar uitzien. En zo geschiedde.”

crown revenge
Beeld: Brunopress

Druk

En zo’n iconisch moment nabootsen? Dan moet je van goeden huize komen. Kostuumdesigners Amy en Sidonie Roberts leggen uit aan Grazia Daily dat er best wat druk gevoeld werd door het team. Hoe goed je ook je best doet: zo’n kostuum komt onder een microscoop te liggen omdat iédereen bekend is met het origineel.

“Dit is waar we de minste creatieve vrijheid hebben”, legt Sidonie uit. Natuurlijk geldt wel dat de jurk passend moest zijn voor actrice Elizabeth Debicki en er in die zin aanpassingen gedaan worden. En dat brengt z’n eigen uitdagingen met zich mee. “Je maakt een directe vergelijking. Opeens kijk je van: wie stond-ie beter, Elizabeth of Diana? En dat is totaal niet wat we willen doen”, vult ze aan.

Uitdaging

De uitdagende jurk van de Griekse designer nabouwen én geschikt maken voor Elizabeth Debicki was ook op technisch vlak nog een behoorlijke uitdaging, deelt Amy Roberts. Je hebt immers geen uitgebreide patronen en tekeningen om mee te werken, maar moet het doen met de foto’s die je hebt. Daarbij is het design van de jurk behoorlijk ingewikkeld: borduurwerk, plooien, een flinke split en chiffon dat wappert in de wind – en waar moet je op zo’n outfit eigenlijk een rits verstoppen? De patroonmaker heeft het er moeilijk mee gehad, aldus Amy.

Betekenis

Daarbij kwam dat de jurk meer was dan een jurk alleen. “Het representeert soort van de dood van een huwelijk. Het vertrek uit het paleis, en dan de wedergeboorte van deze onafhankelijke vrouw, het vinden van haar eigen stem…”, stelt Sidonie.

In de trailer van de serie maakte de ‘revenge dress’ al z’n opwachting en inmiddels kunnen we bij het bingen in aflevering 5 uitkijken naar het pronkstukje uit wijlen Diana’s kledingkast. Wij vinden het in elk geval een geslaagde nabootsing!

Bron: Vogue, Grazia Daily | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws