William spreekt zich uit over ‘racistisch incident’ in Buckingham

Een stevig statement van de kroonprins over zijn peetmoeder.

Hoewel William en Kate op dit moment in Boston zitten, houden zij klaarblijkelijk scherp in de gaten wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurt. Er is op dit moment namelijk een wervelwind aan kritiek op een (inmiddels voormalig) senior lid van de hofhouding aan Buckingham Palace om haar gedrag tijdens Camilla’s eerste receptie als Queen Consort. En bij wijze van hoge uitzondering, laat de woordvoerder van Wills er in zijn statement over de kwestie geen gras over groeien.

Receptie-incident

Wie de Britse tabloids en kranten volgt, kán er haast niet aan ontkomen zijn. Er is namelijk een werkelijke wervelwind gaande rond uitspraken van Lady Susan Hussey. De 83-jarige voormalig hofdame van Queen Elizabeth was tijdens deze receptie ook aanwezig. Hier gooide zij geen hoge ogen in een gesprek met één van de aanwezige dames van liefdadigheidsorganisatie Sistah Space, die zich inzet voor mishandelde vrouwen.

Volgens een ruw transcript, dat Sistah Space deelde via hun Twitter-account, bleef Lady Hussey namelijk bij directrice Ngozi Fulani aandringen met de vraag waar Fulani ‘echt’ vandaan kwam. Zo kreeg Fulani de vraag ‘welk deel van Afrika’ zij vandaan kwam. Lady Hussey nam geen genoegen met de uitleg dat Fulani geboren en getogen was in Engeland en ze haar organisatie in de Londense buurt Hackney heeft opgezet, en bleef maar aandringen. Een getuige van het gesprek omschreef de conversatie als ‘aanstootgevend, racistisch, en ongastvrij’.

Royals reageren

Hoewel we de stiff upper lip van de Britten allemaal kennen en geen stevige woorden hadden verwacht van de senior royals, kwam een woordvoerder van Kensington Palace toch met een duidelijk statement. “Dit is een kwestie voor Buckingham Palace, maar als de woordvoerder van de Prince of Wales snap ik dat jullie hier vragen over hebben. Ik zal hier direct op ingaan.”

Namens de prins stelde de woordvoerder: “Ik was diep teleurgesteld door het verhaal over de ervaringen van deze gast van Buckingham Palace gisteravond. Ik was er zelf uiteraard niet bij, maar racisme heeft geen plek in onze maatschappij.”

william incident
Een foto van de inner circle van Buckingham Palace vlak na de doop van William, met Lady Susan Hussey links achter Charles. (Beeld: Brunopress)

Vervolgens doet Kensington Palace er nog een schepje bovenop. “Deze uitspraken waren onacceptabel, en het is terecht dat dit individu met onmiddellijke ingang is opgestapt.” Deze uitspraken zijn extra opmerkelijk, omdat er ook een persoonlijke band bestaat tussen Willam en Lady Hussey. Zij is namelijk één van zijn zes peetouders.

Ook Buckingham Palace proper heeft een statement naar buiten gebracht, waarin ze de uitspraken omschrijven als ‘onacceptabel en diep teleurstellend’. Zij hebben inmiddels een onderzoek naar de situatie ingesteld.

En nu?

Nog vorige week kreeg Lady Hussey een nieuwe rol toebedeeld. Zo was zij geen Lady-in-Waiting meer, zoals onder Queen Elizabeth, maar werd zij één van de drie Ladies-of-the-Household. Deze rol heeft zij nu dus alweer in moeten leveren vanwege haar weinig hoffelijke houding richting een gast van het paleis.

Het nieuws over Susan Hussey doet royalty-fans direct speculeren: zou deze hofdame tevens degene geweest zijn die de beruchte vraag had gesteld over de huidskleur van baby Archie, waar Harry en Meghan in hun Oprah-interview over vertelden? Maar zoals met zoveel paleiszaken verwachten we hier verder weinig onthullingen over.

Bron: The Guardian, Hello! Magazine, CNN | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws