Favoriete paard van Queen Elizabeth overleden op kerstavond

In zijn beste jaren dekte hij maar liefst 110 merries per jaar.

De kerst verliep bij de royal family iets anders dan gepland. Op kerstavond is namelijk een van de favoriete dekhengsten van wijlen Queen Elizabeth overleden, dat meldt HLN. Royal Applause, zoals het paard werd genoemd, is 29 jaar oud geworden. 

Royal Applause

De Queen was groot fan van Corgi’s, maar ook van paarden. Royal Applause was al jaren lid van de royal family, en was gestald op de Royal Studs in Sandringham. Dit is het landgoed in Norfolk waar de royals steevast iedere kerst naartoe komen. Royal Applause had de eervolle taak om merries te dekken, en was verantwoordelijk voor honderden veulens – voor 9.000 (10.000) pond per keer.

In 1997 stopte hij met racen en werd hij een van de favoriete dekhengsten van de Queen. En stil zat hij niet, want in zijn beste jaren dekte hij maar liefst 110 merries per jaar. Pfoe!

37 renpaarden

Sinds het overlijden van Queen Elizabeth, werd koning Charles verantwoordelijk voor de paarden. Inmiddels heeft hij enkele van zijn moeders gewaardeerde paarden verkocht. In totaal erfde hij 37 renpaarden, waarvan hij er veertien veilde. Het haalde zelfs het nieuws toen hij Just Fine, het eerste paard dat won voor de nieuwe King, en Love Affairs, het laatste paard dat won voor het overlijden van de Queen, had geveild.

Waarschijnlijk heeft hij een beter idee voor de stallen, want volgens koninklijke bronnen zal Charles binnenkort vooral seizoensgebonden dekhengsten houden. Hierdoor kunnen ze tijdens het fokseizoen, van januari tot eind mei, aan de slag.

Dieren fokken

Paarden waren overigens niet het enige dat de Queen fokte. Volgens PEOPLE gaat er het verhaal rond dat Elizabeth de uitvinder is van een hybride hondenras. Hiervoor combineerde ze een Corgi (het favoriete hondenras van de Queen) en een teckel (het favoriete hondenras van prinses Margareth), waardoor de ‘Dorgi’ werd geboren. En wat blijkt: de honden waren zo populair dat ze nog tientallen jaren bleven fokken.

Bron: HLN, Cosmopolitan | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws