Spaanse schandaalkoning Juan Carlos blaast 85 kaarsjes uit

De oude baas heeft het goed voor elkaar in z'n gouden kooi.

Spaanse oud-koning Juan Carlos viert vandaag zijn 85e verjaardag. Het is inmiddels meer dan twee jaar geleden dat de voormalige koning uit Spanje werd ‘verbannen’ nadat er meerdere onthullingen naar buiten kwamen van grote corruptieschandalen. Maar voor wie denkt dat de ex-vorst het slecht voor elkaar heeft in ballingschap, heeft het mis. 

Verenigde Arabische Emiraten

Ja, hij is misschien wat moeilijk ter been, maar da’s dan ook het enige waar hij over kan klagen. De oud-koning leeft namelijk in rijkdom en weelde in zijn gouden kooi in Abu Dhabi. Hij woont op het paradijselijke eilandje Zaya Narai, op vijftien minuten varen van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Leven in ballingschap

Hoe zien zijn dagen eruit? Hij leest wat, vooral de Spaanse kranten, heft hier en daar een gewicht in zijn privésportschool en kijkt in de middag een film in zijn thuisbioscoop. Je leest het, het is akelig toeven voor een koning die leeft in ‘ballingschap’. Ook komen zijn dochters Elena en Christina geregeld langs.

Overigens is zijn ‘ban’ inmiddels ook helemaal niet zo hard gebleken. In mei 2022 keerde de voormalig koning namelijk terug voor een bezoekje aan zijn thuisland. Hierover deelde het hof destijds dat koning Felipe en zijn beruchte vader samen om de tafel hadden gezeten voor een goed gesprek over ‘familiezaken’.

Corruptieschandalen

De ex-vorst was ooit een verbinder, maar later een omstreden playboy en een royal van de oude stempel die nog wel eens meende boven de wet te staan. In augustus 2020 werd bekend dat Carlos Spanje zou verlaten om zijn zoon Felipe, de huidige koning van Spanje, wat ademruimte te geven. Sinds 2018 is zijn vader een blok aan zijn been. Juan Carlos werd gelinkt aan een corruptieschandaal en geheime bankrekeningen in Zwitserland. In juni van dit jaar begon het Spaanse Hooggerechtshof een onderzoek naar de betrokkenheid van de ex-koning bij de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saoedi-Arabië, waarvoor hij tientallen miljoenen euro’s cadeau zou hebben gekregen. Niet echt fris.

Verbannen

De moderne monarchie waar Juan Carlos veertig jaar lang aan bouwde, kon de huidige koning Felipe alleen behouden door de oude koning op afstand te zetten. Hoe de koning zijn verjaardag precies gaat vieren en of er nog Spaanse royals afreizen om hem te feliciteren is niet bekend. Maar dat hij in de Verenigde Arabische Emiraten blijft is wel zeker. Ach, dan moet de koning zijn 85e verjaardag maar met zijn voetjes in het zand op zijn privéstrand in Abu Dabhi vieren. Kan erger, toch?

Bron: Archief Beau Monde | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws