Het ‘fenomeen Bernhard’: Videoland komt met gloednieuwe docu over omstreden prins

Schaamteloze rokkenjager, of onbegrepen prins?

Bijzonder nieuws vandaag: streaming-platform Videoland heeft namelijk de handen ineengeslagen met documentairemaker Joost van Ginkel en biografe Annejet van der Zijl voor een uitgebreide blik in het turbulente leven van de prins.

Schandalenprins

Voor velen was hij een charmante rokkenjager met de witte anjer in het knoopsgat, die toch vooral zijn positie misbruikte en daarmee herhaaldelijk de koninklijke familie in verlegenheid bracht. Maar wie was Prins Bernhard nou eigenlijk echt? Dat is waar de gloednieuwe docu Prins Bernhard om draait. En deze docu belooft veel goeds: persoonlijke vrienden van de prins zijn aan de tand gevoeld, maar ook historici, journalisten en biografen. Ook de vermeende derde dochter die hij nooit erkend heeft, Mildred Zijlstra, komt aan het woord.

Uitdaging

Regisseur Joost van Ginkel laat weten dat deze docu nog flink wat voeten in de aarde had. Hij legt uit: “Mensen zijn ofwel vóór of tegen Bernhard. Zijn vrienden zullen de film wellicht te hard vinden, de critici vinden het wellicht te zacht.”

Tussen die twee uitersten een balans vinden, was nog een hele klus. “Vaak is er weinig nuance; die heb ik proberen te zoeken om hem als mens te benaderen en samen met Annejet van der Zijl ook zijn achtergrond te duiden. Bernhard is in feite het ultieme hoofdpersonage voor een film; hij was charmant, maar had tegelijkertijd een rafelige, opportunistische, donkere kant”, aldus de documentairemaker.

Zelf kijken?

Dit is de allereerste royalty-documentaire die Videoland zelf produceert, en de trailer belooft direct veel goeds. Zo horen we verschillende experts aan het woord over de levensstijl van de prins, komt de Lockheed-affaire aan bod, en zien we de man van wijlen koningin Juliana op een heel bijzondere manier.

De docu komt vrijdag 24 februari uit bij Videoland, dus we moeten nog héél even geduld hebben. Misschien tot dan nog maar een keer die hele Sussex-serie bingen?

Bron: Videoland | Beeld: Videoland / SimpelZodiak

Laatste nieuws