Oei: Noorse pers woest op Märtha Louise

De beschuldigingen voor medeplichtigheid aan zelfmoord schieten bij Noorse media in het verkeerde keelgat.

Prinses Märtha Louise heeft opnieuw de aandacht getrokken – en verrassend genoeg wéér niet in positieve zin. In een groot interview met Zweedse omroep SVT lijkt de prinses de Noorse pers te beschuldigen van medeplichtigheid aan de zelfmoord van haar ex-man, met grote kritiek tot gevolg.

Pittige uitspraken

In het interview krijgt Märtha Louise de vraag of de media verantwoordelijk waren voor de dood van Ari Behn, waarop ze antwoordt: “Ze zeiden het zelf. Zijn geestelijke gezondheid hing er sterk van af of hij kritiek kreeg in de media.” De prinses geeft naar eigen zeggen niemand de schuld, maar zet wel vraagtekens bij het verschil in de houding van de pers tussen de tijd vóór en na de zelfmoord van haar ex-man. “De pers gaf na zijn dood toe dat ze misschien een beetje te hard voor hem waren geweest, ondanks dat hij een heel aardig persoon was. Dat zeiden ze nooit toen hij er nog was. Toen was hij gewoon arrogant volgens hen”, aldus de Märtha Louise.

Reactie van de pers

De uitspraken van de prinses schieten bij de Noorse pers duidelijk in het verkeerde keelgat. Reidun Kjelling Nybø, secretaris-generaal van de Noorse Vereniging voor Redacteurs, laat in een verklaring weten absoluut niet gediend te zijn van Märtha Louises statement. “Zoals ik haar interpreteer, geeft ze de Noorse media grotendeels de schuld dat Ari Behn zelfmoord heeft gepleegd. Het is diep schokkend, zeer oneerlijk en volledig ongedocumenteerd. Het is helemaal niet waar.”

Een redacteur van de Noorse krant Dagbladet doet daar nog een schepje bovenop: “Märtha Louise heeft natuurlijk het recht om haar mening te geven over het leven in een bevoorrechte bubbel waar weinigen van ons dichtbij staan, en de pers moet luisteren naar kritiek van iemand die sinds haar geboorte in de schijnwerpers van de media staat. Dit zal ongetwijfeld z’n impact hebben gehad op iemand die zichzelf als hypersensitief omschrijft. Maar zelfs een prinses kan geen sprookjes verzinnen en deze als alternatieve feiten presenteren.”

Heimwee

Reacties van het Noorse koninklijke hof, de manager van de prinses en de familie van Ari Behn blijven vooralsnog uit. Eerder deze week werd al bekend dat Märtha Louise wat heimwee blijkt te hebben naar haar koninklijke taken, en die het liefst binnenkort weer zou oppakken. In november legde de Noorse prinses al haar royal duties neer, nadat beloftes aan het koninklijk huis rond haar spirituele business keer op keer werden verbroken. En met deze ontwikkelingen lijkt het er toch op dat Märtha Louise het voorlopig alleen met haar sjamaan moet doen…

Bron: Royal Central, Beau Monde Archief | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws