Diana’s persoonlijke brieven voor flink bedrag verkocht

Voor één brief legde een 'liefhebber' zelfs 31.000 pond neer.

Van haar diamanten tot haar baljurken: iedereen lijkt een stukje van Diana te willen. Dat nam echter bizarre vormen aan, toen eerder bekend werd dat ook persoonlijke brieven van de tragisch overleden prinses geveild zouden worden. En diezelfde brieven zijn nu verkocht voor een flink bedrag. 

Veiling

Het is niets nieuws dat persoonlijke items van royals bij opbod verkocht worden. Enthousiaste verzamelaars of musea kunnen zo de mooiste kunstwerken, juwelen, of willekeurige items in handen krijgen. Toch gingen bij ons de wenkbrauwen even omhoog toen eerder deze maand bekend werd dat vrienden van wijlen Lady Di afstand deden van enkele persoonlijke brieven die de prinses aan hen had geschreven.

Brieven

Er werden 32 brieven geveild, waarvan we weten dat Diana daarin diep ingaat op de details van haar scheiding van toenmalig kroonprins Charles. Zo deelde de prinses dat zij zich op haar knieën gedwongen voelde vanwege alle druk rond haar scheiding. Volgens The Times schrijft wijlen de Princess of Wales dat zij mogelijk zelfs niet akkoord zou zijn gegaan met de scheiding als ze wist hoe ‘ugly and desperate’ dit werd.

En blijkbaar hadden er aardig wat mensen belang bij de persoonlijke brieven, want ze zijn in zijn totaliteit voor meer dan 161.000 pond verkocht. Waar eerder de schatting was dat de veiling zo’n 90.000 pond zou ophalen, blijken de kopers dat bedrag nu dus bijna te hebben verdubbeld.

Grote verantwoordelijkheid

De vrienden van wijlen Diana, Susie en Tarek Kassem, besloten om de brieven te verkopen omdat de verantwoordelijkheid voor hen naar eigen zeggen te groot was. En om die reden wilden ze het geld dat de brieven zouden ophalen, doneren aan goede doelen die Diana tijdens haar leven steunde. Op zich een nobel doel natuurlijk, maar een vuurkorf zou ze ook van die verschrikkelijke verantwoordelijkheid afhelpen…

En zo dachten meerdere buitenstaanders erover, want de beslissing van de Kassems deed flink wat stof opwaaien. Times Radio-hosts Jane Garvey en Fi Glover spraken eerder hun medelijden naar Diana uit. “Er is bijna niéts meer over dat privé is, en van haar alleen”, stelde Jane. “Als iemand jou een persoonlijke brief had geschreven…zou jij dan vinden dat jij het recht had om deze te verkopen?” vroeg Fi zich hardop af.

Treurig einde

De duurste brief, die stamde uit 1996, werd verkocht voor een bedrag van 31.000 pond. Hierin schreef Lady Di dat ze hoopte dat 1997 “voor ons allemaal” een gemakkelijker jaar zou worden. We weten allemaal hoe treurig dat is afgelopen…

Bron: Royal Central, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws