Hoe kies je de juiste kunst voor jouw woning?

Je moet aan een aantal dingen denken.

Heb jij nog een aantal lege muren waarvan je niet goed weet wat je ermee wil doen? Denk dan eens aan kunst. Een prachtig kunstwerk kan een ruimte helemaal afmaken. Kunst zorgt niet alleen voor sfeer in een ruimte, maar kan ook bepaalde gevoelens oproepen. Het uitkiezen van de juiste kunst voor jouw woning kan stiekem nog best wel lastig zijn. Je wil  immers dat de kunst zowel past bij jouw interieur als bij jouw persoonlijkheid. Met het juiste kunstwerk aan de muur maak jij jouw woning uniek en eigen. In dit artikel delen wij een aantal tips zodat jij gericht op zoek kunt gaan naar passende kunst voor jouw woning.

Hou rekening met de beschikbare ruimte
Voordat je op zoek kunt gaan naar de mooiste kunstwerken bij AlleKunst.nl is het belangrijk om te bepalen wáár je het kunstwerk gaat ophangen of neerzetten. Hoewel grote kunstwerken misschien ontzettend mooi zijn en een echte eyecatcher kunnen zijn in jouw woning. Moet de ruimte hier ook geschikt voor zijn. Ga geen te grote objecten in een te kleine ruimte proberen te proppen, dan zal de kunst nooit goed tot zijn recht kunnen komen.

Kies passende kunst voor jouw interieur
Naast het bepalen van de ruimte is het ook ontzettend belangrijk om te kijken naar de rest van de ruimte waar jij de kunst wil verwerken. Welke kleuren worden er gebruikt en wat voor soort meubels staan er al in de ruimte? Het is natuurlijk de bedoeling dat de kunst de ruimte complimenteert en iets extra’s geeft. Hoewel kunst best opvallen en een ware eyecatcher mag zijn in jouw woning, wil je wel dat het interieur en de kunst met elkaar matchen. Anders wordt het al snel rommelig en komt het kunstwerk niet tot zijn recht. Probeer de muur achter het kunstwerk altijd zo neutraal mogelijk te houden. Een donker schilderij op een zwarte muur is niet aan te raden voor het optimale resultaat.

Kies je voor liggende of staande kunst
Wanneer je de beschikbare ruimte hebt bepaald is het belangrijk om de keuze te maken tussen liggende of staande kunst. In de meeste gevallen mag kunst de ruimte vullen. Het is daarom belangrijk om naar de vorm van de muur te kijken en de kunst daarop aan te passen. Wanneer je een schilderij wil aanschaffen voor boven de bank kun je beter kiezen voor een horizontaal schilderij. Heb jij echter een lange hoge wand die je wil vullen, dan is een verticaal schilderij beter. Een klein horizontaal schilderij zal hier volledig wegvallen, dat is natuurlijk ontzettend zonde. De kunst mag vullend zijn dus kijk goed hoe je de beschikbare ruimte optimaal kunt benutten.

Blijf dicht bij jezelf
Wanneer je op zoek gaat naar de juiste kunst voor jouw woning is het ontzettend belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Kies kunst die jij mooi vindt en waar jij gelukkig van wordt. Zoals hierboven al kort benoemd mag kunst best opvallend aanwezig zijn in een ruimte. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat jij de kunst ook daadwerkelijk mooi vindt. Laat je niet leiden door meningen van anderen en kies kunst die bij jou past. Kunst is iets heel persoonlijks en jij moet ervan kunnen genieten, niet de buurvrouw of jouw zus.

Kunst zijn niet alleen schilderijen
Wanneer we het over kunst hebben denken veel mensen meteen aan een schilderij. Maar kunst is natuurlijk veel meer dan schilderijen. Kunst is een creatie van iets moois en betekenisvols. Dit kan dan ook van alles zijn. Schilderijen, beelden fotografie, literatuur, poëzie en nog veel meer. Maar kunst is ook creativiteit. Je kunt natuurlijk foto’s of schilderijen tegen de muur hangen. Maar je kunt ook out of the box denken en andere objecten zoals spiegels, tapijten of manden ophangen. Wees creatief en bedenk wat kunst is voor jou. Dat kan namelijk best wel eens heel anders zijn dan wat kunst is voor bijvoorbeeld jouw collega.

Bekijk de mogelijkheid om kunst te huren 
Aan goede kunst hangt vaak een wat hoger prijskaartje. Je wil er dan natuurlijk ook helemaal zeker van zijn dat de kunst ook daadwerkelijk in jouw woning past. Het zou immers zonde zijn wanneer deze investering niet goed uitpakt. Je kunt er daarom voor kiezen om kunst te huren. Door kunst te huren kun je ook vaker wisselen van kunst of kun je de kunst terugbrengen wanneer je niet tevreden  bent. Zo kun je ook wat vaker afwisselen tussen verschillende kunstwerken. Ideaal voor mensen die nogal snel uitgekeken raken.

Het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste kunst te kiezen voor jouw woning. Het is een beslissing die je weloverwogen moet maken omdat kunst in de meeste gevallen lange tijd onderdeel zal zijn van jouw woning.

Dit artikel is in samenwerking met AlleKunst tot stand gekomen. 

Beeld: Pexels

Laatste nieuws