Chanel en onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum slaan handen ineen

Fashion en kunst slaan de handen ineen

Heugelijk nieuws in de fashion- en kunstindustrie: Chanel wordt de nieuwe partner van het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum. Dankzij de samenwerking met Chanel kan het Rijksmuseum de komende drie jaar meer onderzoekers aanstellen om de zichtbaarheid van vrouwen blijvend te vergroten in de collectie en presentatie van het Rijksmuseum.

Vrouwen van het Rijksmuseum

Het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum is een jaar geleden gelanceerd en heeft het doel om meer vrouwen op te nemen in de beroemde vaste collectie van het museum, en om hun zichtbaarheid te vergroten in toekomstige tentoonstellingen. Vooralsnog overheerst namelijk het perspectief van de witte heteroseksuele Nederlandse cisman. “Dankzij Chanel komen we dichterbij wat we willen bereiken met Vrouwen van het Rijksmuseum, verhalen van vrouwen blijvend integreren in het verleden, heden en de toekomst. We zijn Chanel zeer dankbaar”, meldt Hendrikje Crebolder, directeur Development & Media van het Rijksmuseum. Ook maakt de samenwerking presentaties, een jaarlijks symposium en aankopen van werken van vrouwelijke kunstenaars mede mogelijk.

Samenwerking met Chanel

“Aangezien Chanel al sinds haar oprichting strijdt voor vrouwenemancipatie in de kunst en in het leven, vinden we het belangrijk dat vrouwen weer een plek aan de museummuur krijgen”, legt Yana Peel, Global Head of Arts & Culture bij Chanel, uit. “Tijdens onze meerjarige samenwerking met het Rijksmuseum zullen we vrouwelijke verhalen in de schijnwerpers zetten, de representatie van vrouwelijke kunstenaars bevorderen en gerelateerde kwesties onderzoeken in het museum. Zo dragen we bij aan de positieve impact van gendergelijkheid op de wereld.”

1 jaar Vrouwen van het Rijksmuseum

Het onderzoeksproject bestaat vandaag één jaar en er is al veel veranderd sindsdien. Zo zijn er twee onderzoekers aangesteld, zeventien schilderijen en drie beelden van vrouwelijke kunstenaars aan de vaste presentatie toegevoegd. Ook zijn er meerdere tentoonstellingen en presentaties georganiseerd en organiseert het Rijksmuseum sinds 2022 het jaarlijkse symposium Women in the Museum rond Internationale Vrouwendag.

Bron en beeld: Rijksmuseum

Laatste nieuws