Binnenkort kun je op sokken in de voetsporen van Charles treden

Het mozaïek is een van de grootste middeleeuwse schatten van Groot-Brittannië.

De historische middeleeuwse vloer in Westminster Abbey is gerestaureerd. En dat is niet zomaar een grondwerkje, want het mozaïek wordt geclaimd als een van de grootste middeleeuwse schatten van Groot-Brittannië. Het is de plek waarop koning Charles zal worden gekroond op 6 mei en zal daarna opengesteld worden voor bezoekers – wel even de schoentjes uit! 

Het mozaïek in Westminster Abbey

Sinds de 19e eeuw was de rijkelijk versierde maar nogal gehavende vloer bedekt met tapijten – ook tijdens de kroning van Queen Elizabeth in 1953. Het mozaïek zal echter wel te zien zijn bij de kroning van koning Charles, met de zevenhonderd jaar oude kroningsstoel in het midden van de vloer. In het midden van het middeleeuwse mozaïek bevindt zich een cirkel van gepolijste steen met een wervelend patroon, omringd door ontwerpen in glas en marmer en gekleurde steen, en hier zal de kroningsstoel worden geplaatst op 6 mei.

Bezoekje op sokken

Gedurende tien weken na de kroning, van 15 mei tot 29 juli, kunnen bezoekers over de vloer lopen en op de plek staan ​​waar eeuwenlange koninklijke kroningen hebben plaatsgevonden. Staande op sokken – blote voeten zouden de vloer ‘plakkerig’ maken – kunnen bezoekers het uitzicht ervaren dat koning Charles ook had tijdens de kroning.

De abdij stelt dat dit de eerste keer sinds mensenheugenis is dat het publiek over de het kunstwerk kan lopen en verwachten daarom een grote vraag naar deze eenmalige ervaring. De bezoeken moeten vooraf gereserveerd worden en mensen mogen in kleine groepen de vloer op. Voor vijftien pond kun je deze unieke ervaring beleven en je als koning te rijk voelen. Wel even je mooiste sokjes uit de kast trekken.

Bron: BBC | Beeld: NL Beeld/ Brunopress

 

Laatste nieuws