Poging twee: Duitsland eerste staatsbezoek van koning Charles

Twee keer is scheepsrecht, toch?

Vorige week deelden we al dat Charles eerste staatsbezoek naar Frankrijk van de baan is door de politieke onrust in het land. Want tja: een hoofdstad vol traangas en bergen niet-opgehaald afval is nou niet bepaald de juiste sfeer voor een koning. Vandaag gaat Charles voor poging twee en zal hij voor zijn eerste buitenlandse bezoek als koning afreizen naar Duitsland. 

Staatsbezoek

Sinds Charles het stokje van wijlen Queen Elizabeth heeft overgenomen, zijn er voor de 74-jarige Britse baas een hoop primeurs op zijn pad. Een eerste toespraak als koning, een eerste royal duty, een eerste feestdag, en ga zo maar door. De reis moet helemaal in het teken staan van de band tussen het Europese land – die natuurlijk met het vertrek van het VK uit de Europese Unie een flinke deuk heeft opgelopen. Afijn: even keuvelen met de kroon staat dan gewoon bijzonder goed natuurlijk.

Frankrijk

De koning zou eigenlijk afgelopen zondag al afreizen naar Frankrijk, maar mocht je het gemist hebben: half Frankrijk staat op dit moment namelijk in de hens vanwege pensioenhervormingen. Er wordt gestaakt, er wordt geprotesteerd, en er wordt vooral niét uitgekeken naar een bezoekje van een royal. Het betreft geen volledige afzegging, overigens. Het Palais de l’Élysée heeft laten weten dat het bezoek voor een later moment gewoon weer wordt ingepland. “Onder omstandigheden die beter passen bij onze vriendschappelijke relatie”, aldus de spreekbuis van president Emmanuel Macron.

Duitsland

Samen met Camilla zal Charles vandaag dus afreizen voor een driedaagse trip naar Duitsland waar ze – gelukkig voor de koning – wél enthousiast zijn over het Britse koningshuis. Ze zullen een bezoek brengen aan Berlijn, Brandenburg en Hamburg. Het paar zal de de Brandenburger Tor en de Komische Oper in Berlijn bezoeken en het St. Nikolai-monument in Hamburg. Ook staat op de planning dat koning Charles gaat spreken in de Budestag, het Duitse parlementsgebouw, en dit zal hij voor het grotendeels doen in het Duits. Tenslotte zullen de royals een staatsbanket bijwonen, dat door president Steinmeier en mevrouw Büdenbender in Schloss Bellevue wordt georganiseerd. Kortom, een tripje vol culturele hoogtepunten!

Bron: BBC | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws