Throwback: zo zag koning Charles er vroeger uit

Ooit was Charles de prins op het witte polopaard.

Voor Charles hét gezicht werd van de Britse monarchie, ging hij van dottige dreumes via slungelige tiener naar absolute droomprins. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Vertrouwd gezicht

Al jarenlang lijkt Charles zichzelf dezelfde look aan te meten. En tja: hij was dan ook de ‘eeuwige kroonprins’ – bijna 70 jaar lang, om precies te zijn. In 1948 werd de jonge prins geboren als eerste kind van toen-nog-kroonprinses Elizabeth en haar liefhebbende man, Philip Mountbatten.

charles vroeger
Beeld: Brunopress

In 1952, met het overlijden van zijn opa George VI, was de moeder van kleine peuter Charles opeens de kersverse koningin van het Britse rijk. En dit maakte de driejarige tot kroonprins.

Koning in wording

De kleine Charles ging als eerste kroonprins daadwerkelijk naar school. In plaats van exclusief thuisonderwijs, kreeg hij een educatie zoals vele andere ‘gewone’ kinderen van die tijd. Of welja, gewoon? We hebben het hier natuurlijk wel over de scholen waar de absolute elite hun kinderen heenstuurde. Zo begon hij in 1956 aan de Londonse Hill House School, ging hij in 1958 naar de Cheam Preparatory School in Hampshire en in 1962 naar het Schotse Gordonstoun.

charles vroeger 1950
In 1950, vrolijk zwaaiend vanaf Buckingham Palace. (Beeld: BrunoPress)

Van slungelige tiener naar droomprins

Hoewel social media nog niet bestond toen Charles opgroeide, stond hij als kroonprins natuurlijk alsnog volop in de spotlights. Paleismuren en exclusieve privéscholen hebben hem nog, net als de kleine George, Charlotte en Louis anno nu, wat privacy geboden. Maar bij elke publieke verschijning kreeg de jonge prins een hoop camera’s op zich gericht.

En voor de ogen van de pers groeide de slungelige tiener…

charles vroeger
Een 15-jarige prins Charles poseert met zijn familie voor een lief familiekiekje. (Beeld: Brunopress)

…naar een ambitieuze en creatieve student…

…opeens uit tot een sportieve droomprins!

charles vroeger
Bezweet, sportief gekleed, en voorzien van een biertje: prins Charles deed in 1978 menig hart sneller kloppen. (Beeld: BrunoPress)

Uniform

Op het poloveld vond de kroonprins zijn draai, en dat viel te zien. Meer dan eens werd hij vastgelegd in het zadel op beelden vol actie – en sommige foto’s deden de temperaturen flink stijgen. Zélfs langs de lijn maakte de prins indruk, zoals hier in 1979:

charles 1979
(Beeld: BrunoPress)

Geen wonder dat paleisbronnen dan ook altijd beweerd hebben dat Diana voor de prins viel toen ze hem polo zag spelen.

Trotse vader

Zijn wilde haren moest Charles echter snel weer kwijtraken met zijn huwelijk aan Lady Diana Spencer. Dit huwelijk bleek echter al snel weinig gelukkig te zijn, en in de jaren ’90 brak één van de roerigste periodes in het leven van de koning aan.

Steeds meer herkennen we de Charles van nu terug in de kiekjes van toen:

 

Na het tumultueuze einde aan de relatie met de toenmalige Princess of Wales, zien we de kroonprins een stuk minder voorbijkomen. Het land en de media kiezen massaal de kant van Diana in hun conflict, en haar tragische dood zorgt voor een wervelstorm van kritiek en rouw.

Beeld: BrunoPress

In 2005 hertrouwt Charles met zijn Camilla, en met jaren van inzet voor hun koninkrijk weten de twee toch een goed deel van het volk achter zich te krijgen. Als koning en koningin zijn de twee nu hét gezicht van het Britse koningshuis. Eind goed, al goed!

Bron: Beau Monde Archief | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws