Willem-Alexander vreesde voor ’traumatische’ verhuizing van dochters

De koning had weinig positieve herinneringen aan z'n eigen verhuizing.

Nog een paar weken lang worden we elke donderdag getrakteerd op een editie van Door de ogen van de Koning, de podcast waarin onze eigen Willem-Alexander aan de tand wordt gevoeld door radioveteraan Edwin Evers. Dit keer staat het jaar 2019 centraal, en onthult de koning hoe z’n gezin de verhuizing naar Huis ten Bosch heeft ervaren.

Royaal optrekje

De Oranjes hebben natuurlijk verschillende paleizen, landgoederen, en imposante huizen door het hele land. Van het werkpaleis van de koning op het Haagse Noordeinde, tot het Apeldoornse optrekje van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

In 2019, het jaar dat in de zevende aflevering van Door de ogen van de Koning centraal staat, licht Wim-Lex een tipje van de sluier over de grote verhuizing van zijn gezin. Dat jaar verlieten zij namelijk definitief de Eikenhorst op het Wassenaarse landgoed de Horsten. “Begin 2019 zijn wij op Huis ten Bosch gaan wonen, na vele jaren van plannen en verbouwen”, legt de koning uit tijdens het gesprek, dat overigens in zijn werkkamer aldaar plaatsvindt.

Traumatisch

Om van het paleis echt een thuis te maken, werden z’n dochters volop betrokken bij het hele proces, legt ZM uit. “Mijn kinderen hebben we vanaf het begin heel erg nauw betrokken bij ook de inrichting van het gedeelte waar wij zelf wonen. Hun eigen kamers en alles.” En dat had een bijzonder goede reden. Dit is namelijk niet de éérste keer dat de koning z’n oude stek inruilt voor Huis ten Bosch. Zo deelt hij: “Ik kan mijn herinnering, van Drakensteyn naar Huis ten Bosch, herinneren in 1981. Dat vond ik best wel traumatisch.”

paleis huis ten bosch
Familiefoto’s in het interieur van Paleis Huis ten Bosch. (Beeld: NL Beeld / BrunoPress)

“Het was de gezelligheid van Drakensteyn waar we met het gezin leefden en in één keer moesten we naar Den Haag, andere school, alles was ineens anders. Ik dacht dat gaan we met onze kinderen ook beleven”, legt de bezorgde vader uit. Gelukkig valt dat uiteindelijk allemaal reuze mee: “Het was één groot feest. We kwamen hier binnen en ze hebben nooit meer teruggekeken. Ze zijn nooit meer terug geweest op de Eikenhorst”, aldus Wim-Lex. Eind goed, al goed!

Bron: Door de ogen van de Koning, aflevering 7 | Headerbeeld: ©RVD

Laatste nieuws