Songfestival-finale zit er weer op: Europa kiest opnieuw voor Loreen

Met een tweede winst op het Songfestival gaat de Zweedse zangeres ongetwijfeld de geschiedenisboeken in.

Wat wás het een finale gisteravond, daar in Liverpool. Het is een wonder dat het dak van de M&S Bank Arena er nog op zit! Na 26 fantastische (bizarre, meeslepende, aanstekelijke, en in sommige gevallen: gigantisch valse) acts kon er maar één land met de winst vandoor gaan…

Fantastische finale

Na maanden van muzikale voorbereidingen en een week met twee spetterende halve finales, was het moment suprême gisteravond dan ein-de-lijk daar: de Grand Final van het Songfestival! Dit keer gingen 26 landen de strijd met elkaar aan: tien landen uit de eerste halve finale (waar Nederland niét bij hoorde), en tien uit de tweede halve finale. De grote vijf (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, en Italië) én regerend kampioen Oekraïne maakten het feestje af.

Na een feestelijke opening met onder meer Oekraïense Songfestival-artiesten als Kalush Orchestra, Verka Serduchka en Jamala, was de kick-off van de wedstrijd in handen van het Oostenrijkse duo Teya & Salena en hun nummer Who the Hell is Edgar. De afsluiter van de 26 acts was Mae Muller, namens het Verenigd Koninkrijk.

Nederlands randje

Voordat het tijd was voor de uitslagen, was er uiteraard nog ruimte voor een hoop gastartiesten. Zo kwam Sam Ryder, nationale trots en zilveren medaille-winnaar van vorig jaar uiteraard opdagen. Ook andere oud-winnaars en bijna-winnaars zoals de Israëlische Netta, Zweedse Cornelia Jakobs, en Italiaanse Mahmood maakten hun opwachting. Ook onze eigen Duncan Laurence was hierbij van de partij. Z’n protegés mochten het dan niet gered hebben, zelf stond hij wel op het podium.

And the winner is…

De avond werd traditiegetrouw afgesloten met een puntentellingsceremonie die eeuwen lijkt te duren. Jury-oordelen, stemmen van de kijkers thuis, én dit jaar voor het eerst stemmen van over de hele wereld werden bij elkaar opgeteld, met een duidelijk resultaat: Zweden ging er met de winst vandoor! De finale werd nog spannend doordat Finland van de kijkers thuis de meeste stemmen ontving. Uiteindelijk won Loreen met 57 punten verschil van Käärijä, en is ze met die prestatie na Johnny Logan – die drie keer de eerste plaats behaalde – de tweede artiest die het Songfestival meer dan één keer wint.

“Ik ben overweldigd, ik kan het nog niet geloven. Dit is een geweldig gevoel”, reageert Loreen nadat ze heeft gehoord dat ze als eerste vrouw in de geschiedenis het Songfestival twee keer heeft gewonnen. “Er heeft ontzettend veel werk in gezeten. Sporten, repeteren, de act samenstellen, een dieet volgen”, vertelt ze over het afgelopen halfjaar. “Het was zwaar, maar de moeite waard. Zeker nu.” Wanneer ze hoort dat het festival volgend jaar weer in Zweden wordt georganiseerd, precies een jaar na ABBA’s Waterloo-zege, zegt ze: “Dat had ik nog niet eens bedacht, maar dat wordt dan zeker heel erg bijzonder. Dat betekent dat wij er volgend jaar iets heel bijzonders van moeten maken.”

En nu is het tijd om weer een jaar lang af te tellen naar het volgende Songfestival. Nog maar 365 nachtjes slapen…

Bron: Eurovision.tv, AD, NU.nl | Beeld: NL Beeld, YouTube Eurovision Song Contest

Laatste nieuws