Om deze redenen zou je eigenlijk elke dag een zonnebril moeten dragen

Reden genoeg om je de komende tijd achter je favoriete exemplaar te verschuilen.

Hoewel we bij het minste en geringste zonnestraaltje al naar onze favoriete zonnebril grijpen, zouden we dat eigenlijk nog veel vaker moeten doen. Om verschillende redenen is het verstandig om ook als het bewolkt is een exemplaar op de neus te zetten. 

Ooggezondheid

Een prachtig accessoire, een manier om niet (of juíst) op te vallen, en onmisbaar om een fronsrimpel tegen te gaan: we kunnen niet zonder onze collectie zonnebrillen. Maar laten we niet vergeten waarom we die gekleurde glazen nu eigenlijk hebben uitgevonden. Volgens optometrist Lilan Le is het een enorm belangrijk voor de gezondheid van je ogen om bij de minste en geringste zonnestraal een zonnebril op te zetten.

“Door de zon worden we blootgesteld aan uv-licht, wat na verloop van tijd veel schade toe kan brengen aan onze ogen”, legt dr. Le uit aan Well + Good. “Dat kan leiden tot verschillende oogkwaaltjes.”

1. Huidkanker

“Huidkanker kan ook voorkomen op de oogleden, net als op andere lichaamsdelen, door de ernstige effecten van langdurige blootstelling aan uv-straling”, aldus de oogdeskundige. Een goede reden om voor een groot exemplaar te kiezen, dus. Ook als je gaat zonnen zonder zonnebril is het daarom verstandig om in ieder geval je oogleden in te smeren.

2. Vleugelvlies

Een vleugelvlies in het oog ontstaat doordat een deel van ons oogwit naar het midden van het oog toegroeit. “Het wordt ook wel een surfers oog genoemd, omdat de reflectie van zonlicht op het water tot extra blootstelling leidt bij surfers. Als het niet behandeld wordt, kan dit het hoornvliesweefsel aantasten en leiden tot zichtverlies”, weet Le te vertellen. Altijd die zonnebril op houden als we het water opgaan, noted!

3. Grijze staar

“Grijze staar ontstaat wanneer de ooglens wazig wordt en kan mogelijk leiden tot blindheid als het niet behandeld wordt. Het is een veelvoorkomende kwaal die langzaamaan ontstaat als we ouder worden, maar blootstelling aan zonlicht kan ertoe leiden dat die ontwikkeling sneller gaat.”

4. Photokeratitis

Het klinkt als iets dat je kunt bestellen in een Grieks restaurant, maar zo’n feest is het helaas niet. Photokeratitis is eigenlijk de verbranding van het hoornvlies en kan voorkomen na een lange dag in de zon (zonder zonnebril, that is). Symptomen zijn een wazig zicht, gevoeligheid voor licht en pijnlijke ogen.

5. Maculadegeneratie

Weer een goed Scrabble-woord, maar een vervelende kwaal. De macula is een heel klein gebiedje in het netvlies dat van groot belang is voor ons zicht. “Over het algemeen worden de meest schadelijke stralen uitgefilterd door de lens en het hoornvlies, maar er bestaat bewijs dat de overige stralen schade kunnen toebrengen aan het netvlies en het risico op maculadegeneratie kunnen vergroten.”

Sunblock sunglasses

Très important: controleer bij aanschaf altijd of de zonnebril voldoende uv-stralen tegenhoudt. Een goede zonnebril heeft een ‘UV400’ of een ‘100% UV’-notatie: dit betekent dat uv-licht tot een golflengte van 400 nanometer wordt tegengehouden. Ook geldt the bigger, the better als het om zonnebrillen gaat. Grote glazen voorkomen dat licht via de zijkant, bovenkant of onderkant je ogen bereikt.

Bron: Well + Good | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws