Dit is jarige prinses Mabel door de jaren heen

Vandaag viert HKH haar 55e verjaardag.

Ze ging van golden girl, naar omstreden aanstaande prinses, naar jonge weduwe. Maar door al die jaren heen is prinses Mabel Wisse Smit haar strijdlust en motivatie om de wereld een betere plek te maken nooit kwijtgeraakt. Vandaag viert HKH haar 55e verjaardag, en speciaal voor de gelegenheid zijn we eens in de archieven gedoken!

Voorbeelden

Op 11 augustus 1968 zag kleine Mabel Martine Los het levenslicht in Pijnacker. Een geheel onbezorgde kindertijd zit er niet in voor de jonge meid: op haar negende overlijdt haar vader. “Dat mijn vader op jonge leeftijd is gestorven, heeft mij geleerd dat het leven kostbaar is en dat je er iets mee moet doen”, zegt Mabel daar later over.

“Maar ook mijn moeder is een voorbeeld. Wij hadden vroeger ik weet niet hoe vaak kinderen bij ons in huis die thuis problemen hadden; sommigen bleven twee of drie jaar. Mijn moeder zet zich verder in voor goede doelen als de Kankerbestrijding. Het gevoel dat ook ik iets aan de wereld wilde bijdragen, heb ik dus van jongs af aan.”

Golden Girl

Mabels moeder hertrouwde met Peter Wisse Smit, en het leven verplaatste zich naar het Gooi. Daar begonnen haar jaren als Golden Girl: hockeymeisje Mabel was mooi, slim, van goede komaf én ze had grote plannen. In Hilversum zat ze op het gymnasium, in Amsterdam sloot ze haar studieperiode cum laude af, en bij onder andere de Verenigde Naties en Shell maakte ze furore met verschillende stages.

mabel-2
Beeld: BrunoPress

Matchmaker Laurentien

Op een feestje in Brussel wordt Mabel door goede vriendin Laurentien Brinkhorst – die een paar maanden later prinses Laurentien zou worden – voorgesteld aan prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix. Ze gingen op een bank zitten en waren vijf uur later nog niet uitgepraat. “Er was resonantie tussen ons”, zei de prins er later over. “Soms gaan je haren overeind staan als je iemand spreekt en soms past iemand meteen goed bij je. Zo was het met Mabel en mij. Ze paste ook goed binnen onze familie.”

mabel friso
Beeld: NL Beeld

In 2004 stappen de twee in het huwelijksbootje – Mabel geheel in style in een creatie van Neerlands’ trots, Viktor & Rolf. Een beetje avant garde, met in totaal 246 strikken, en vooral: he-le-maal Mabel. Het paar bezegelt hun geluk in 2005 met de komst van dochter Luana, en in 2006 volgt zusje Zaria.

Tragedie

In 2012 krijgt Mabel echter opnieuw een zware klap te verduren, wanneer Friso bedolven raakt onder een lawine. In 2013 komt de prins te overlijden, en blijft Mabel met haar twee prachtige dochters achter.

Het gezinnetje woont in London, waar gravinnen Luana en Zaria grotendeels buiten de spotlights opgroeien. Verrassing alom dus, wanneer Zaria opeens naast haar moeder én oma opduikt bij een evenement eerder dit jaar.

zaria mabel beatrix
Beeld: NL Beeld

Goed doel

In 2018 blikt ze in gesprek met Linda. terug op de tragedie. “De pijn en het gemis, dat blijft altijd. Ik heb de liefde van mijn leven verloren. Maar de pijn komt nu wel minder frequent en de dalen zijn wat minder diep”, stelde ze toen.

Ondertussen zit Mabel niet stil, en blijft zij zich hard inzetten voor het goede doel. Zo is zij één van de initiatiefnemers van Girls Not Brides, een organisatie die zich inzet om kinderhuwelijken de wereld uit te helpen. Ook zet zij zich in voor The Girls Fund en VOW for Girls. Kortom: dat goede voorbeeld van haar ouders neemt Mabel nog altijd ter harte. Mogen er nog vele jaren vol mooie projecten, liefdadigheid, maar vooral geluk volgen. Van harte, hoogheid!

Bron: Beau Monde Archief, Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws