De 5 beste uitspraken van jarige prinses Irene

De prinses wordt vandaag 84 jaar!

Uitgesproken, eigenzinnig, dromerig…én jarig! Dat is prinses Irene. Beau Monde is eens in de archieven gedoken, en zet een aantal van haar meest memorabele citaten op een rijtje.

Alles is liefde

“Alles draait om liefde,” stelde prinses Irene tegenover Future Fuel. “Liefde voor elkaar en de wereld om ons heen. Daar ben ik van overtuigd. Zelfs de mensen die nu met geweld hun doelen willen bereiken handelen uiteindelijk uit liefde, liefde voor hun ideologieën. Natuurlijk is hun weg niet de mijne, maar de wereld is niet zo zwart-wit als wij er vaak van maken. Iedereen is nodig.”

prinses irene
Beeld: Nationaal Archief

Zelf vond Irene de liefde bij prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma, en in 1964 stapten de twee in Rome in het huwelijksbootje. Uiteindelijk hield het huwelijk geen stand en gingen de twee in 1981 uit elkaar, maar de twee bleven altijd goed bevriend.

Verbinding met alles

“Het maakt mijn leven veel mooier en lichter, voller, betekenisvoller, zinvoller en relativerender,” deelde de prinses in de NCRV-gids over haar levenshouding dat alles met elkaar verbonden is. “Want als alles een samenhang heeft, dan betekent dat dat het ontzettend belangrijk is hoe je denkt en wat je doet. Als alles verbonden is, dan is ieder mens, elk dier en elk blad aan een boom belangrijk. Alleen hebben mensen wel een speciale verantwoordelijkheid in het geheel, in het grote ecosysteem aarde. Omdat mensen een reflecterend vermogen hebben dat verder gaat dan dat van de andere dieren kunnen we – als we wíllen – overzien wat we teweegbrengen. Daarmee hebben we een fantastische opdracht, want het maakt ons allemaal co-creatoren van de toekomst van de aarde.”

Ieder van ons is als een druppel in de oceaan van het leven.

‘Ik is ook altijd wij’

“Op het moment dat je begrijpt dat jij er zelf toe doet,” zei Irene in haar Abel Herzberglezing, “dat jij ertoe doet in wat je denkt en in hoe je handelt, in wat voor keuzes je maakt, in hoe je omgaat met je relaties, in hoe je jezelf behandelt, op het moment dat je begrijpt dat ieder van ons is als een druppel water in de oceaan van het leven, dan begrijp je dat het ieders persoonlijke verantwoordelijkheid is een heldere druppel te zijn die zal bijdragen aan de helderheid van de oceaan als geheel. Want in feite is het ‘ik’ ook altijd een ‘wij’.”

Persoonlijke evolutie

“Tegenwoordig ben ik minder stellig, niet meer zo dat ik het allemaal wel weet,” aldus Irene tegen Twan Huys. “Ik ben nu ouder, luister meer, wil weten waarom iemand iets doet.” Ook met politiek bemoeit ze zich niet meer. “Als lid van mijn familie heb ik een verantwoordelijkheid tegenover het staatshoofd. Het is mijn vrije keuze me niet in de Nederlandse politiek te mengen.”

Gezonde zelfkennis

“Ik ben, wat de meeste media betreft, de prinses die met bomen praat,” deelde ze tevens met Twan Huys. “Daar word ik soms zo moe van. Het is zo simplistisch. Ze schamperen over ‘praten met bomen’, maar ik wil iets wezenlijks overbrengen: dat er communicatie mogelijk is met alle levensvormen, dat alles een bewustzijn heeft, dat alles een gevoel heeft en dat we daar rekening mee moeten houden.”

De jaren komen en gaan, maar die heerlijke uitspraken van Irene blijven in elk geval altijd bestaan. En daar snijden we graag een puntje taart voor af. Proost, Hoogheid, op de wereld, op de liefde, en op uw gezondheid!

Bron: Beau Monde archief | Headerbeeld: NL Beeld

Laatste nieuws