Hiep hoera voor de spiri-prinses: Märtha Louise viert verjaardag

Wat je ook van haar vindt: Noorse prinses Märtha Louise houdt de gemoederen bezig. De eigenzinnige prinses geeft echter weinig om publieke opinie en bewandelt vrolijk haar eigen pad. Dat bevalt goed, en vandaag is het feest voor de oudste dochter van het koningspaar: zij mag 52 kaarsjes uitblazen!

Niet-kroonprinses

Toen de jonge prinses Märtha Louise op 22 september 1971 het levenslicht zag als oudste dochter van koning Harald en koningin Sonja, was de troon dichtbij en tegelijkertijd mijlenver verwijderd van de jonge prinses. Tot een wetswijziging in 1990 was het namelijk alleen mogelijk voor mannelijke erfgenamen om aanspraak te maken op een vorstentitel.

Waar de Zweden een soortgelijke wijziging met terugwerkende kracht toepasten, was dit niet het geval voor de Noren. En dus werd broertje Haakon de beoogd troonopvolger, en bleef Märtha Louise lekker ‘gewoon’ prinses.

Tragedie

Het lijkt Märtha Louise allemaal voor de wind te gaan: ze is een tikje eigenzinnig en beweert al van jongs af aan ‘energieën’ te kunnen zien, maar goed. Dat er in een oud paleis wat spoken lijken rond te waren, willen we best geloven. Ze is gelukkig getrouwd met kunstenaar Ari Behn, en krijgt met hem drie dochters: Maud AngelicaLeah Isadora en Emma Tallulah.

In 2006 bij de kerstboom, met dochters Maud en Leah. (Beeld: NL Beeld)

Maar plotsklaps komt aan dat sprookje een einde. In 2017 zijn de scheidingspapieren getekend en gaat het paar afzonderlijk van elkaar verder. Voor even dan: de feestdagen van 2019 krijgen een gitzwarte rand voor de familie, wanneer blijkt dat Ari Behn zichzelf van het leven beroofd heeft.

martha louise
Beeld: NL Beeld

De verslagenheid is gigantisch. Later zou Märtha Louise zich de woede van de Noorse pers op de hals halen, door zich hardop af te vragen of zij wellicht schuldig waren aan de tragische beslissing van haar ex-man. De prinses gaf naar eigen zeggen niemand de schuld, maar zette wel vraagtekens bij het verschil in de houding van de pers tussen de tijd vóór en na de zelfmoord van haar ex-man. “De pers gaf na zijn dood toe dat ze misschien een beetje te hard voor hem waren geweest, ondanks dat hij een heel aardig persoon was. Dat zeiden ze nooit toen hij er nog was. Toen was hij gewoon arrogant volgens hen”, aldus de prinses.

Geluk hervonden

Inmiddels is Märtha Louise echter weer helemaal gelukkig in de liefde met haar zogenoemde ’twin flameDurek Verrett. Dat de Noorse media hem niet kunnen luchten? Daar heeft zij geen boodschap aan. Samen zijn ze helemaal gelukkig – niet alleen als lovers, maar ook als zakenpartners. Samen verkopen ze namelijk workshops waarin je onder meer met engelen leert praten.

haakon martha louise
Beeld: Brunopress

Wellicht kunnen ze zelf óók baat hebben bij zo’n spirituele communicatiecursus, want een verloving tussen de twee liet even op zich wachten. En dat was allemaal de schuld van allerhande geesten, zo verklapten ze. Meerdere keren kon Durek geen romantisch aanzoek doen ‘omdat de geesten steeds mijn plannen aan haar verraadden, waardoor het geen verrassing meer was.’

Inmiddels is dat aanzoek er eindelijk gekomen, en de twee zijn sinds juni vorig jaar met elkaar verloofd, maar van een huwelijk is het nog niet gekomen. Eerder dit jaar verklapten ze dat Durek namelijk eerst een niertransplantatie moest ondergaan voor ze in het huwelijksbootje konden stappen. Fingers crossed dat de twee hun liefde binnenkort officieel kunnen bezegelen – maar voor nu eerst een bijzonder hartelijke gratulerer med dagen!

Bron: Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws