Koninklijk feestje: Zwoyals en meer in vol ornaat bij jubileumgala

Vooral kleine prinses Estelle maakt indruk!

De grote Zweedse feestweek, ter ere van koning Carl XVI Gustaf en zijn vijftig jaren op de troon, is alweer bijna ten einde. Na parades, cadeautjes, officiële taken en diners was het gisteravond tijd voor een groots jubileumconcert, waar de Zwoyals én enkele andere bevriende koningshuizen uit de regio in vol ornaat kwamen opdagen.

Muzikaal feest

De Zweden hebben er een drukke week op zitten, waar ze lang naar uit hebben gekeken. Het was namelijk het gouden troonjubileum van koning Carl Gustaf, en dat moest natuurlijk uitgebreid gevierd worden! Van een verschijning bij de Riksdag, tot handjes schudden met allerhande prominenten en landgenoten uit alle lagen van de samenleving – het heurt er allemaal bij.

Gisteravond was daar bovendien een groots muziekfestijn op het slot Drottningholm, waar het koningspaar met de familie in vol gala-ornaat hun opwachting maakte. Ook in Denemarken en Noorwegen waren er uitnodigingen op de mat gevallen om het jubileumfeest bij te wonen.

Glamour

Goed, de tiara’s mochten dan niét uit de kast gehaald worden voor deze gelegenheid, maar er waren gelukkig genoeg prachtige robes en schitterende juwelen om ons aan te vergapen. En wie vooral opviel? Dat was de elfjarige prinses Estelle, die trots als grote zus haar broertje Oscar begeleidde. Waar zij voorheen vaak in snoeperige outfitjes werd gehesen door haar moeder, verscheen de oudste dochter van kroonprinses Victoria en prins Daniel in een japon die ons wel héél bekend voorkwam…

Beeld: NL Beeld

…want wat blijkt? Het is dezelfde sprookjesachtige groene japon die moederlief vorig jaar zélf tijdens een bezoek aan Amsterdam. Extra leuk detail: dit kleedje is ‘gewoon’ van de H&M. Tja, je bent Zweeds of je bent het niet, natuurlijk.

victoria amsterdam juni 2022
Beeld: NL Beeld

Victoria zelf droeg voor het concert een Christer Lindarw-japon in stralend koraalroze.

Beeld: NL Beeld

Ze combineerde deze met een set matchende juwelen en een metallic avondtasje van Anya Hindmarch.

Ook prinses Carl Philip en prinses Sofia waren natuurlijk van de partij, net als prinses Madeleine en haar man Christopher – hoewel zij hun kroost thuis moesten laten. Sofia was net als zus Victoria niet te missen in een bijzonder kleurige roze japon met een open detail op de rug, van designer Lars Wallin. Madeleine ging niet mee in deze knalkleurentrend, en koos voor een blush-kleurige Marchesa Notte-japon.

Familie én vrienden

Dat de banden tussen de Scandinavische koningshuizen bijzonder sterk zijn, bleek gisteravond wel. Naast de directe familie van de vorst, mochten ook enkele bevriende royals uit Noorwegen en Denemarken aanschuiven.

Zo kwamen koning Harald en koningin Sonja vanuit Noorwegen naar Drottningholm, en uit Denemarken verschenen niet alleen koningin Margrethe en haar jongere zus, koningin Anne-Marie van Griekenland, maar ook kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary.

En natuurlijk kunnen we het feestbeest van de avond zélf niet vergeten. Carl Gustaf en koningin Silvia hadden het duidelijk goed naar hun zin met alle festiviteiten!

Beeld: NL Beeld

Silvia ging voor een Georg et Arend-jurk die zij combineerde met een set keurige Jimmy Choo’s en een speelse, schelpvormige clutch van Judith Leiber.

Koninklijke sferen

Via Instagram deelde het Zweedse koningshuis na afloop nog enkele sfeervolle kiekjes van de avond.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kungahuset 🇸🇪 (@kungahuset)

Bij de foto’s laten ze weten dat er onder andere stukken van Zweedse namen ten gehore werden gebracht, zoals Bellman en Roman, maar ook Mozart passeerde de revue. Haute culture ten top! Nu nog hopen dat de Zwoyals én hun gasten vandaag een beetje uitgerust wakker worden voor nóg een dag vol activiteiten.

Bron: UFO No More, Royal Fashion Police | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws