Oeh: grootse Chanel-tentoonstelling opent vandaag de deuren

Wij zijn vast onze tickets richting Londen aan het boeken…

We kunnen ons geluk niet op qua designer-exposities de komende tijd! Zo is onlangs de tentoonstelling Royals & Rebels geopend in het Haagse Kunstmuseum. Mocht je daar inmiddels al geweest zijn én nog een goede reden zoeken om een weekendje Londen te boeken: wij tippen de expo Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto in het Victoria & Albert-museum!

Icoon

Er zijn maar weinig modehuizen die al zo lang tot de verbeelding spreken als het Franse Chanel. Het is inmiddels meer dan honderd jaar geleden sinds Gabrielle “Coco” Chanel haar eerste boetiekje opende in Parijs, maar nog altijd staat het label voor luxe en weelde.

Powervrouw

In de nieuwe expositie van het V&A Museum staat Gabrielle zelf centraal: haar designproces, haar stijlgevoel, en haar blijvende invloed op de mode-industrie – tot in het hier en nu.

Beeld: Chanel via V&A Museum

In de expo worden bijna 200 stukken voor het eerst samen tentoongesteld – van items uit de archieven van Chanel zelve, tot pareltjes uit de collecties van het V&A Museum zelf en outfits die zijn uitgeleend door het Palais Galliera, het Parijse modemuseum. Enkele highlights: één van de allereerste Chanel-stukken uit 1916, outfits uit 1924 die Coco had ontworpen voor het Ballets Russes in 1924, looks die werden gedragen door Lauren Bacall en Marlene Dietrich, én ensembles uit Chanels laatste collectie van 1971.

In de foto’s valt bovendien een brief te spotten van niemand minder dan wijlen Queen Elizabeth, die haar dankbaarheid uitte voor een Chanel-cadeautje.

Reis door de tijd

Aan de hand van maar liefst tien (!) onderdelen word je meegenomen door de ontwikkeling van het modehuis. Van het allerprilste begin van het label, naar de ontwikkeling van Chanels signature styles, tot de lancering van Chanels iconische No.5-geur en juwelencollecties.

Beeld: Chanel via V&A Museum

Bovendien waan je je hoogstpersoonlijk in het atelier van de legendarische designer met de zaal die is geïnspireerd op de iconische spiegeltrap uit het Chanel-atelier.

Levende legendes

De opening van de expositie werd groots gevierd deze week met een hoop voorpret. Zo zagen we al hoe prinses Beatrice samen met manlief haar opwachting maakte bij het museum. Ook verschillende andere grote namen verschenen bij het museum voor een gezonde dosis voorpret.

Beeld: Chanel via V&A Museum

De expositie over Gabrielle Chanel heeft vandaag de deuren geopend, en zal enkele maanden te zien zijn. Op 25 februari 2024 is het uit met de designerpret. Wij zijn vast onze tickets richting Londen aan het boeken…

Bron & Beeld: Victoria & Albert Museum

Laatste nieuws