Juwelenpracht: hoe zwaar is een tiara eigenlijk?

Heeft iemand een paracetamolletje voor de hoogheid?

Bij koninklijke evenementen op komen dagen in vol ornaat heeft vaak nogal wat voeten in de aarde. Een strikte dresscode, eindeloze protocollen, strakke jurken, peperdure juwelen, en natuurlijk hier en daar de broodnodige tiara’s. Maar hoe zit dat eigenlijk – is zo’n kroon wel een beetje comfortabel?

Veel keus

Per koningshuis verschilt het een beetje wat men in de juwelenkluis heeft liggen. Zo heeft de ene prinses net iets meer keus dan de ander, én dan geldt natuurlijk ook dat smaken verschillen. Zo houdt de ene royal meer van een parelkroontje waar de ander voor diamanten kiest, en gaat de een voor subtiele elegantie waar de ander voor een weelderig statement piece gaat.

En dat betekent meteen dat er niet één duidelijk antwoord te geven is op de vraag hoe zwaar een tiara precies is! Iedereen snapt immers dat bijvoorbeeld de subtiele bandeau-tiara van prinses Mette-Marit

mette marit tiara
Beeld: NL Beeld

…een stukje lichter zal zijn dan de imposante Sayn-Wittgenstein-Berleburg Fringe Tiara zoals prinses Benedikte hier draagt:

Beeld: NL Beeld

Juwelen en edelstenen

Natuurlijk geldt over het algemeen dat hoe meer (en hoe groter) de edelstenen in je diadeem, hoe zwaarder deze zal zijn. Maar ook tussen de verschillende stenen zitten verschillen. Robijnen en saffieren zijn bijvoorbeeld vaak zwaarder dan diamanten van hetzelfde formaat.

Daarbij komt dan kijken dat veel tiara’s op verschillende manieren te dragen zijn, en het totale gewicht van dat kroontje dus per keer kan verschillen. Zo heeft prinses Sofia haar Palmette-tiara al op vijf verschillende manieren gedragen.

Van de smaragden die we sinds de bruiloft van de Zweedse prinses regelmatig te zien krijgen…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prinsparet (@prinsparet)

…tot deze parelpracht…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prinsparet (@prinsparet)

…of lekker basic, zónder de extra juwelen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prinsparet (@prinsparet)

Oncomfortabel

Wat in elk geval duidelijk is, is dat niet elke tiara even prettig zit. Zo zou het favoriete diadeem (de wereldberoemde Lover’s Knot Tiara) van prinses Kate bijzonder oncomfortabel zijn om te dragen. Naar verluidt kreeg prinses Diana altijd flinke hoofdpijn wanneer zij dit kroontje een poos had gedragen.

Na haar tragische dood in 1997 verdween de Lover’s Knot Tiara een hele poos, tot de toenmalige Duchess van Cambridge dit diadeem in 2015 weer uit de kast trok. Sindsdien heeft zij deze tiara regelmatig gedragen – en geef haar eens ongelijk! De beroemde tiara staat haar bééldig, non?

Kate
Beeld: NL Beeld

Onsje meer

Naast tiara’s zijn er ook verschillende koningshuizen bij wie nu en dan nóg imposantere kroons worden gedragen. Zo verklapte wijlen Queen Elizabeth al eens dat er nogal wat nadelen kleven aan het dragen van de Imperial State Crown, zoals traditie is na een kroning. Dit onbetaalbare pronkstuk is bezet met meer dan 2.900 (!) edelstenen en weegt ruim een kilo.

Zo deelde ze in een documentaire over haar kroning: “Je kunt niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen. Doe je dat wel, dan breekt je nek.” Oei! Gelukkig zijn de vele tiara’s anno nu een stukje comfortabeler om te dragen…

Bron: Beau Monde archief, Rocks & Co, The Court Jeweller | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws