Feliz cumpleaños, hoogheid: koningin Sofía is jarig!

De hoogheid blaast vandaag 85 kaarsjes uit.

Ze werd geboren als prinses Sophia, de oudste dochter van Griekse koning Paul en koningin-gemalin Frederica, maar wordt vooral bekend als koningin van Spanje na haar huwelijk met Juan Carlos I. Vandaag is de koninklijke hoogheid jarig – zij heeft de respectabele leeftijd van 85 bereikt – en dus blikken we terug op haar leven!

Onrustige jeugd

De jonge Sophia heeft het niet makkelijk in haar jonge jaren. Sophia had een wispelturige dominante moeder aan koningin Frederica en een vader die als koning Paul een buitengewoon onrustig koningsschap had. Als kind werd ze van hot naar haar gesleept door eerst WOII en later de verbanning uit Griekenland, toen dat een republiek werd.

Huwelijk

In haar leven heeft Sofia bitter weinig zelf mogen bepalen, zelfs niet met wie ze trouwde. Nu was Juan Carlos van Spanje in zijn jonge jaren best een hunk, maar Sophie werd door beide royal families ook wel nadrukkelijk aangemoedigd om met deze notoire playboy én neef-in-de-derde-graad in zee te gaan. Om de onderlinge banden te versterken, begrijpt u.

De twee waren goed bevriend, maar na verloop van tijd zou er toch een vonk overgesprongen zijn. Het weinig romantische aanzoek van Juan Carlos zal daar overigens weinig aan bijgedragen hebben. Volgens de verhalen zou hij een verlovingsring hebben laten maken van omgesmolten Griekse munten (so far, so good) en die vervolgens met doosje en al naar z’n beoogde bruid gegooid hebben met de woorden “Sofí, vangen!”

koningin sofia
Bij de Grieks-Orthodoxe huwelijksceremonie. (Beeld: NL Beeld)

Het paar stapte maar liefst drie keer in het huwelijksbootje: ’s ochtends trouwden zij in een Rooms-Katholieke ceremonie in Athene, die middag werd uitgeweken naar een Grieks-Orthodoxe kathedraal even verderop, en daarna volgde nog het burgerlijk huwelijk te paleize.

Gezinsgeluk?

Sophia moest haar geliefde Grieks Orthodoxe geloof opgeven om Rooms-Katholiek te worden en haar naam veranderen in Sofia om in Spanje zoveel mogelijk in de smaak te vallen. Het grote geluk in haar leven waren haar kinderen Elena (1963), Cristina (1965) en Felipe (1968).

Sofia, Irene, Elena, Felipe, Juan Carlos
Prinsje Felipe snijdt zijn verjaardagstaart aan in het bijzijn van z’n ouders en zussen, 1976. (Beeld: NL Beeld)

Na de geboorte van Felipe als stamhouder en troonopvolger keek Juan Carlos nooit meer naar zijn vrouw om. Hij bedroog haar naar verluidt met meer dan duizend vrouwen en in het paleis leefden ze gescheiden levens.

Ook als koningin van Spanje had ze tussen 1975 en 2014 niet zo bar veel te zeggen over haar leven. Sofia had de ondankbare rol om alles ter meerdere eer en glorie van haar man te moeten doen en met een stalen glimlach naar de ontrouwe schuinsmarcheerder te moeten staan. In de laatste jaren van zijn koningschap was ze soms maandenlang in Griekenland te vinden om even tot rust te kunnen komen.

koningin sofia en koning juan carlos, 1978
In 1978, bij de ondertekening van de grondwet. (Beeld: NL Beeld)

Geen wonder dat ze het niet héél erg leek te vinden, om in 2014 La Buena over te dragen aan de huidige koningin Letizia, met wie ze het in den beginne uitstekend kon vinden…

sofia
Gezellig saampjes in 2008. (Beeld: NL Beeld)

…al gingen er later na enkele publieke akkefietjes volop geruchten dat de koningin en haar schoondochter elkaar niet konden luchten of zien.

Op basis van deze beelden besloot de Griekse kroonprinses Marie-Chantal nog een aantal venijnige tweets over Letizia de wereld in te slingeren en het op te nemen voor de tante van haar man, kroonprins Pavlos.

Gouden jaren

Het afgelopen decennium lijkt Sofía helemaal opgebloeid te zijn. Met een man die z’n (ultraluxe) ballingschap doorbrengt in Dubai, heeft Sofía in Spanje en omstreken steeds meer van zichzelf kunnen laten zien. Zo zet ze zich volop in voor allerlei goede doelen…

sofia
Beeld: NL Beeld

…is ze dól op dieren…

reina sofia
Beeld: NL Beeld

…en vindt ze hier en daar nog een goed excuus om te flaneren als een echte glamour-koningin.

Beeld: NL Beeld

Als oud-koningin woont Sofia met haar vier jaar jongere zusje prinses Irene, een paar Yorkies en een paar poezen in een eigen vleugel van het Zarzuela paleis. En waar Juan Carlos – deels om gezondheidsredenen, deels uit gebrek aan populariteit – grotendeels uit beeld is verdwenen, betrekt Felipe zijn moeder nog veelvuldig bij royal events. Wat toch een béétje als eerherstel voelt voor alles wat ze heeft moeten slikken. Felicitaciones, Reina Sofia!

Bron: Beau Monde archief, Google Arts & Culture, Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws