Primeur voor Charles: eerste troonrede als koning

De vorst mocht na zijn oefening vorig jaar nu eindelijk voor het echie.

Charles heeft gisteren geschiedenis geschreven: de vorst hield zijn eerste toespraak als koning tijdens de ceremoniële opening van het parlement dat jaarlijks plaatsvindt. En zoals dat gaat bij de Britse royals, kwamen daar natuurlijk de nodige tradities bij kijken.

Primeurs

Charles mag dan inmiddels lang en breed de zeventig zijn gepasseerd, zijn leven vult zich juist nu met allerhande primeurs. Ook gisteren was het weer raak: de vorst had nog maar net weer voet op Engelse bodem gezet na zijn bezoek aan Kenia, of er stond hem alweer een belangrijk evenement te wachten.

Stokje overgenomen

Ieder jaar opent in Groot-Brittannië de vorst(in) die op dat moment regeert het parlement door middel van een ceremonie, waarbij het voorlezen van de troonrede het belangrijkste moment is. Waar het de voorgaande jaren wijlen Queen Elizabeth was die op die dag plaatsnam op de troon, is er nu uiteraard een hoop veranderd.

Vorig jaar vond de opening van het parlement in mei plaats. Omdat Elizabeth destijds al erg verzwakt was, werd op het laatste moment nog besloten dat haar oudste zoon, toen nog kroonprins, in haar plaats the Queen’s Speech zou voorlezen.

Charles heeft vorig jaar dus al even kunnen oefenen, en mocht gisteren voor het echie. Gewapend met zijn kroon, fluwelen mantel én Camilla aan zijn zijde nam hij plaats in de gouden troon. Daarin sprak de koning het volk toe over de agendapunten van premier Rishi Sunak voor het komende jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door House of Lords (@ukhouseoflords)

Aandachtspunten

In zijn speech – die eigenlijk geschreven werd door de regeringsleiders – stipte Charles ook de nodige aandachtspunten aan met betrekking tot de Engelse maatschappij. Zo kwam hij met een wetsvoorstel om de politiediensten te ontwikkelen om complexe misdaden als kindermisbruik te voorkomen, en had hij het over het creëren van “een rookvrije generatie”. Klinkt als een plan, Charles!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld, Instagram @ukhouseoflords

Laatste nieuws