Vandaag: de allereerste troonrede van prins Charles en prins William

Vanwege haar gezondheid slaat Elizabeth voor het eerst sinds 1963 de opening van het parlement en de Queen's Speech over.

Helaas moet Queen Elizabeth weer een belangrijke royal taak aan zich voorbij laten gaan. Door gezondheidsredenen kan ze vandaag niet aanwezig zijn bij de opening van het parlement en dus ook de Britse troonrede niet voorlezen. Voor ’t eerst draagt de Queen het stokje over aan prins Charles én prins William. 

Mobiliteitsproblemen

In een statement liet Buckingham Palace horen dat Queen Elizabeth niet bij de opening van het parlementaire jaar kan zijn. “De Queen heeft nog altijd episodische mobiliteitsproblemen, en in overleg met haar dokter heeft ze aarzelend besloten dat ze de State Opening of Parliament morgen niet bijwoont”, werd maandagavond bekendgemaakt.

De eerste troonrede van prins Charles

De grote gouden troon blijft vandaag dus leeg, maar wel heeft de Queen geregeld dat haar oudste zoon deze belangrijke taak kan overnemen. “Op het verzoek van Hare Majesteit, en met de toestemming van de relevante autoriteiten, zal de Prins van Wales the Queen’s Speech voorlezen namens Hare Majesteit, en ook de Hertog van Cambridge is aanwezig.”

The Queen’s Speech in 2021. De gouden troon blijft vandaag leeg, prins Charles en hertogin Camilla zitten op hun ‘normale’ plek. Beeld: BrunoPress

Prins Charles en hertogin Camilla, zullen zoals voorgaande jaren ‘gewoon’ plaatsnemen op hun stoelen naast de troon. Ook voor prins William is een plekje naast zijn vader gereserveerd. Voor hem is het ook een grote primeur, want niet eerder was de kroonprins-in-opleiding aanwezig bij dit politieke evenement. Hertogin Kate gaat niet mee, omdat ze al een andere koninklijke verplichting in haar agenda heeft staan: een herdenkingsdienst in Manchester.

Geen kroon

Geen troon voor Charles dus, én naar alle waarschijnlijkheid geen kroon. Queen Elizabeth besloot enkele jaren geleden van de traditie af te stappen om tijdens het voorlezen van de troonrede het loodzware accessoire te dragen. Sindsdien wordt-ie op een kussentje het parlement binnengedragen, zodat de koninklijke glans nooit ver weg is.

Queen Elizabeth leest de troonrede voor met kroon à 2 kilo, 2016. Beeld: BrunoPress

Eerdere afwezigheid

Prins Charles en prins William zetten vandaag dus een grote stap naar hun toekomstig koningschap. Queen Elizabeth miste de troonrede voor het laatst in 1959 en 1963, vanwege haar zwangerschappen van respectievelijk prins Andrew en prins Edward. De afgelopen maanden heeft de nu 96-jarige koningin meerdere keren afspraken uit haar agenda moeten schrappen vanwege haar gezondheid.

Bron: Hello!, NOS | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws