Koninklijke kiekjes: dít zijn de nieuwe staatsiefoto’s van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima

In één woord: schit-ter-end.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zich weer weten te hullen in een chique pak en elegante jurk, en hebben zich opgedoft met enige maquillage voor een nieuwe set foto’s. Het koninklijk paar trakteert op nieuwe staatsiefoto’s. En het is zoals we hadden natuurlijk hadden verwacht, in één woord: schit-ter-end.

Staatsieportretten

Een staatsieportret is een officieel portret van een hoogwaardigheidsbekleder in functie. Voor royals betekent dat: alles erop en eraan aan huisordes, tiara’s en andere tekenen van macht en waardigheid. Vroeger werden ze geschilderd, tegenwoordig gefotografeerd.

Moment suprême, want vandaag zijn de nieuwe staatsiefoto’s van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima vrijgegeven. Ter gelegenheid van het tienjarig Koningschap van Willem-Alexander dit jaar zijn de foto’s gemaakt. En dat betekent maar één ding: buik in, hoofd hoog en waardig kijken, voor volk en vaderland.

Hoofdprijs

Echte regels voor de staatsieportretten zijn er niet voor, dus zie je toch dat elk koningshuis en elke vorst er een beetje een eigen draai aan geeft, met enig gevoel voor de tijdgeest en de eigen persoonlijkheid. Maar de absolute hoofdprijs van de staatsiefoto’s gaat uiteraard naar ons Koninklijk Paar. Máxima is niet voor niets uitgeroepen tot meest fashionable royal!

Het Koninklijk Paar op hun mooist

Een nieuwe set staatsiefoto’s betekent voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima dat ze hun mooiste outfit uit de kast mogen toveren. Willem-Alexander draagt op de foto’s een chique pak met het Ridder-Grootkruis in de Militaire Willemsorde en de ster van het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Koningin Máxima gaat voor full glam en is absoluut de parel van het portret. Ze schittert in een waanzinnige jurk van Jan Taminiau en draagt het Grootkruis in de Huisorde van Oranje en de Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Staatsieportretten van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima (Beeld: Rijksvoorlichtingsdienst).

Full glam

De oplettende royalty watcher weet dat het geen nieuw exemplaar in Máx’s garderobe is: de koningin droeg de japon al eerder tijdens het staatsdiner van Koning Filip en Koningin Mathilde die voor het Koninklijk Paar werd georganiseerd in het Kasteel van Laken. Naast de met diamanten bezaaide juwelen maakt Maxima haar look af met de Stuart Tiara, die eveneens al eerder haar debuut maakte. Echter is de magnifieke tiara nog áltijd ongelooflijk sprankelend en gedetailleerd.

Bovendien heeft onze fashionable Maxima altijd goed begrepen dat een staatsieportret enige glamour mag hebben. Je bent de koningin van het land, of je bent het niet. Well played, Máx.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Analoge zwart-witfoto

De staatsiefoto’s zijn begin september gemaakt in de Galerijzaal van Paleis Noordeinde. Fotograaf Anton Corbijn heeft naast de staatsiefoto’s ook een aanvullende analoge zwart-witfoto gemaakt van het Koninklijk Paar. Chapeau!

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld, Instagram @koninklijkhuis

Laatste nieuws