Aha: zoveel kruidnoten moet je eten om één kilo aan te komen

Aha!

De dagen worden korter, het jaareinde nadert, en het heerlijk avondje is in aantocht. En daarbij horen? Juist! Kruidnoten! Of pepernoten, als je wilt. Maar voordat we ons weer te goed doen aan de eindeloze variaties strooigoed en ander lekkers: hoeveel kruidnoten moet je eigenlijk eten om een kilo aan te komen?

Pepernoten versus kruidnoten

Om de verwarring te voorkomen: er zit dus wel dégelijk een verschil tussen kruidnoten en pepernoten. Ook al maakt de Dikke van Dale eigenlijk geen onderscheid tussen de twee, en stelt het woordenboek dat de termen ‘pepernoot’ en ‘kruidnoot’ eigenlijk synoniemen van elkaar zijn, klopt dit niet helemaal.

Wanneer je het de echte kenners vraagt, zullen zij je vertellen dat er wel degelijk een verschil tussen de twee zit. Hebben we het over een pepernoot, dan hebben we het namelijk over een soort taaitaai-achtig dobbelsteentje van zachte peperkoek met anijssmaak, zoals dit:

pepernoten
Beeld: Adobe Stock

En kruidnoten? Dat zijn de bekende knapperige, halfronde bolletjes met speculaaskruiden:

kruidnoten
Beeld: Adobe Stock

Een kilo aankomen

Wat kruidnoten betreft valt het allemaal mee. Mits je je natuurlijk niet laat gaan met de chocoladevariant of de vele andere lekkere smaken zoals salted caramel of truffel. Om een kilo af te vallen moeten de meesten zwoegen, maar om een kilo aan te komen hoeven sommigen alleen maar naar wat lekkers te kijken. Oké, dat laatste is wellicht wat overdreven. Dat betekent alleen niet dat je onbeperkt kunt snaaien.

Als je een kilo aan ‘wilt’ komen, zou je volgens experts 7000 calorieën boven je caloriebehoefte moeten eten. Die caloriebehoefte hangt natuurlijk af van wat je op een dag doet – zo zullen fervente sporters of mensen met een actieve baan op een dag meer energie nodig hebben dan iemand met een kantoorbaan.

Gemiddeld genomen geldt dat mensen meestal tussen de 2000 en 2500 calorieën per dag nodig hebben. Een snelle rekensom leert dan dat je zo’n 9000 à 9500 calorieën moet eten. Knappe eter die dat naar binnen kan werken op een dag! 

Kruidnoten

Laten we nu eens de populaire kruidnoot erbij pakken. In een handje á 10 kruidnoten zitten ongeveer 50 calorieën. Oftewel: dan moet je 140 handjes eten om die kilo aan te komen. Daar zit je heus niet snel aan. Lekker genieten dus, van dat handje kruidnoten. 

Enne, heb je toch per ongeluk een hele zak leeggegeten? No worries, een rondje wandelen iedere avond doet al wonderen!

Bron: Dingen voor vrouwen, Grazia | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws