11 spraakmakende anekdotes over het leven van prinses Margaret

Haar levensstijl was op z'n zachtst gezegd nogal extravagant te noemen.

Momenteel zouden veel vingers in de richting van prins Andrew wijzen, als er gevraagd wordt rondom welke Britse royal zich de meeste schandalen voordoen. Hadden we die vraag 50 jaar geleden gesteld, dan waren we al gauw bij prinses Margaret uitgekomen. Dus bij deze: een aantal iconische verhalen over het zusje van wijlen koningin Elizabeth die we je niet willen onthouden.

Zwarte schaap

Ondanks dat Margo het zwarte schaap van haar generatie koninklijke leden genoemd werd, stoorde die reputatie haar niet per se. “Ongehoorzaamheid is mijn vreugde”, vertelde ze dan. En terugkijkend lijkt juist dát ook het levensmotto van de jongere zus van de koningin. Na haar 71-jarige bestaan, met een gecompliceerde persoonlijkheid, werd de Britse monarchie een stukje minder levendig toen de prinses in 2002 stierf. Ze rookte als een ketter, dronk stevig, was chronisch ontrouw en als gevolg daarvan zijn er talloze kleurrijke anekdotes te vertellen over de prinses. Beau Monde selecteert er 11.

11 anekdotes

1. Ze ondertekende haar cheques (en dat waren er best wel wat) met ‘Margaret’. Geen titel, geen achternaam, niks. Gewoon Margaret. Want iedereen wist toch wel wie zij was?

2. Ze had een luxueuze – en belachelijke – ochtendroutine. Het begon met ontbijt op bed om 9.00 uur, “gevolgd door twee uur in bed luisteren naar de radio, de kranten lezen (die ze steevast verspreid over de vloer achterliet) en kettingroken”, lezen we in het boek Ma’am Darling van Craig Brown. En om 12.30 uur was het tijd voor een wodka-pick-me-up. Cuz that’s what a girl needs…

3. Als ze zich verveelden tijdens etentjes, speelden zij en haar man, Anthony Armstrong-Jones, graaf van Snowdon, het broodspel. Elke keer dat iemand iets clichés zei, scheurden Margaret of Anthony een stuk brood eraf en legden het in het midden van de tafel. Aan het eind van de avond zou degene die de meeste stukjes brood had gescheurd, winnen.

Beeld: NL Beeld

4. Toen Anthony wilde scheiden van zijn reeds vervreemde vrouw, was het aan Margarets privésecretaris, Lord Nigel Napier, om het nieuws via de telefoon te brengen. Waarop de prinses antwoordde: “Bedankt, Nigel. Ik denk dat dit het beste nieuws is dat je me ooit hebt gegeven.” Weten we ook meteen hoe liefdevol (not) hun huwelijk was…

5. Volgens het koninklijk protocol kon het diner pas beginnen als prinses Margaret arriveerde – wat een probleem was, want Margaret kon onpeilbaar laat zijn. Zo stond er ooit een diner gepland om half acht in de avond en haar haarstylist arriveerde om half acht, nou je raadt al, het duurde úren voordat er eindelijk gedineerd kon worden… It’s Margaret, me, myself and I.

Beeld: NL Beeld

6. Prinses Margaret had een hekel aan eekhoorns. Zo erg zelfs dat ze, toen ze een vrouw in een openbaar park ze zag voeren, naar de beestjes toe liep en ze met een paraplu begon te meppen.

7. Haar humor was legendarisch – en vaak behoorlijk wreed. De prinses ontmoette Twiggy tijdens een etentje en vroeg wie zij was. Het supermodel antwoordde: “Ik ben Lesley Hornby, mevrouw, maar mensen noemen me Twiggy.” “Wat jammer”, antwoordde prinses Margaret.

Beeld: NL Beeld

8. Had prinses Margaret een affaire met Mick Jagger? Een royal gerucht dat niemand zeker lijkt te weten. Maar het feit dat er zelfs maar geruchten over bestaan, is behoorlijk indrukwekkend. Net als de berichten dat Picasso wanhopig met haar wilde trouwen.

9. Ze leefde een extravagante levensstijl: haar huwelijksreis van zes weken op het koninklijke jacht Britannia bijvoorbeeld kostte in 1960 $115.000. In 1995 nam ze $10.000 aan kleding mee voor een weekje naar de Verenigde Staten. En eens eiste ze een motorbegeleider voor een reis van Kensington Palace naar Waterloo Station.

Beeld: NL Beeld

10. Op haar trouwdag droeg ze de Poltimore Tiara – een diadeem dat niet uit de collectie van de Kroon kwam, maar uit die van haarzelf. Ze kocht ‘m op een veiling voor zo’n 7.700 pond en brak hiermee een koninklijke traditie toen ze haar jawoord gaf.

11. Ze hield van roken en drinken, zo erg zelfs dat ze “roken en drinken probeerde te combineren door luciferdoosjes op bekers te lijmen, zodat ze door kon drinken terwijl ze haar sigaret aanstak.”

Bron: Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws