Beau Monde tipt: deze 3 Zwitserse kerstmarkten wil je niet missen!

Knusse kerstmarkten, in een schilderachtig decor!

Een tripje naar een Duitse kerstmarkt is voor veel Nederlanders al bijna traditie. Maar rijd eens iets verder door en bezoek er een in Zwitserland. Het land van kaas, chocola en bergen biedt knusse kerstmarkten, in een schilderachtig decor. Dit is onze top 3.

1 Basel: knus & cultuur

Het centrum van deze stad vol kunst en cultuur is door het jaar heen al schilderachtig, maar met kerst is het helemaal een sprookjesplaatje. Niet voor niets werd de kerstmarkt in 2021 uitgeroepen tot Europa’s mooiste. Het hele stadshart doet mee; de binnenplaats van het stadhuis is open, en de kathedraal is feeëriek verlicht en te beklimmen voor een magistraal uitzicht over het kerststadje.

Beeld: Switzerland Tourism

Een opvallende attractie is de 13 meter hoge kerstpiramide, een mooi meetingpoint om af te spreken voor je glühwein of warme chocolademelk. Tip: Basel – de eerste stad vanuit Nederland over de grens – is in 6,5 uur bereikbaar per (slaap)trein. Zonder overstappen!

2 Lausanne: verrassend & verantwoord

Pak je camera er maar bij, want je komt ogen tekort voor deze markt, schitterend gelegen aan het Meer van Genève. Om Kerst echt vredig te houden, is er ook een sustainable kerstmarkt, waar je de perfecte duurzame en verantwoorde kerstcadeautjes vindt en kunt genieten van (vegan) lekkernijen.

Beeld: Switzerland Tourism

Kinderen en speelse volwassenen moeten zeker een tochtje maken over de twintig meter lange bobsleebaan. Te avontuurlijk? Er rijdt ook een treintje, er zijn draaimolens, of ga op ‘schatgraverstocht’. Tip: Aan de andere kant van het water ligt Genève, waar ook een heerlijke kerstmarkt is. Leuk voor een combi.

3 Gruyères: onontdekte geheimtip

Inderdaad, het stadje van de kazen. De kerstmarkt in het middeleeuwse stadje is een goed bewaard geheim. Bij de vele snoezige stalletjes vind je de mooiste handgemaakte cadeautjes en dit jaar ook schitterende ijssculpturen. Overal klinkt muziek en er zijn gezellige optredens en show.

Beeld: La Gruyère Tourisme

De fabriek waar de wereldberoemde kaas Le Gruyère AOP wordt gemaakt, is bijna dagelijks te bezoeken. Waar kun je nou beter een echte fondue proeven dan hier? En ga dan zeker voor je toetje langs bij het nabij gelegen Maison Cailler, een chocolade-fabriek waar zelfs Sjakie niet eens van durfde te dromen. Hier beleef je een ware choco-experience. Met recht een heerlijk kerstfeest!

Check myswitzerland.com/kerstmarkten voor nog meer verrassende, winterse tripjes.

Laatste nieuws