Zien: Filip en Mathilde stralen bij staatsbanket in Berlijn

Tiara time!

Gisteren is het langverwachte staatsbezoek van het Belgisch koningspaar aan Duitsland van start gegaan. Met een flinke dosis sneeuw en de nodige bombarie werden koning Filip en koningin Mathilde ontvangen in de Duitse hoofdstad. En zoals dat heurt, werd de dag afgesloten met een prachtig staatsbanket!

Grootse ontvangst

Vlieg je als staatshoofd voor een officieel bezoek naar Duitsland? Dan word je binnen het Duitse luchtruim meteen met een hoop speciale aandacht verwelkomd. Zo blijkt wel uit kiekjes vanuit het Belgische regeringsvliegtuig (waarvan royaltykenner Wim Dehandschutter weet te melden dat het gewoon ‘een gecharterde Airbus’ is) waarmee de hele delegatie naar Berlijn vloog:

Beeld: NL Beeld

Onze oosterburen hebben namelijk de gewoonte om met gevechtsvliegtuigen een bezoekend staatshoofd (in dit geval koning Filip) naar de landingsplaats te begeleiden. Het levert in elk geval indrukwekkende plaatjes op!

Eenmaal weer met beide benen op de grond, vond bij het paleis Bellevue de officiële welkomstceremonie plaats. Hier werd het koninklijk paar hartelijk ontvangen door de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier en zijn echtgenote, Elke Büdenbender.

belgie duitsland
Beeld: NL Beeld

Schitterend staatsbanket

Na het keuvelen met de lokale schooljeugd, schudden van talloze handjes, en vriendelijk poseren (met een sneeuwbal) bij de Brandenburger Tor, was het ’s avonds alweer tijd voor het glitterende hoogtepunt van het bezoek: het prachtige staatsbanket!

Hier werd gedineerd, geproost, gespeecht, en volop gekletst en gelachen – uiteraard geheel in stijl met de nodige tiara’s.

Zo ging koningin Mathilde gekleed in een dieprode (hallo kerstsferen!) off-shoulder japon van Armani Privé met een diepe V-hals. Deze accentueerde zij met een set prachtige juwelen en de relatief simpele bandeau-setting van het Diadeem der Negen Provinciën.

Beeld: NL Beeld

Extra leuk: het lijkt erop dat first lady Elke haar gala-outfit subtiel heeft afgestemd op HKH. Zij gaat namelijk eveneens gekleed in rood met een imposante off-shoulder jurk.

Elke Budenbender
Beeld: NL Beeld

Het is niet de eerste keer dat we de juriste in matchende outfits met een hoogheid acte de présence zien geven. Eind vorig jaar kwam ze namelijk ook al enkele malen tevoorschijn in outfitjes die ze perfect afgestemd leek te hebben met de Spaanse reina tijdens het staatsbezoek van Felipe en Letizia.

Belgie staatsbezoek
Beeld: NL Beeld

Speeches

Natuurlijk gaat het bij een staatsbezoek om meer dan modieuze outfitjes. Dat bleek wel uit de speech van koning Filip. Hierin stelde de vorst dat de banden tussen beide landen ‘ijzersterk’ zijn, en dat Duitsland en België ‘sterke partners’ zijn, “ook nu de vrede op de proef wordt gesteld in Oekraïne, in het Midden-Oosten, en op zoveel andere plaatsen.”

Vandaag en morgen hebben de Belgen nog een druk programma in Duitsland, en daarna is het weer gedaan met de pret. Wij houden de kiekjes in elk geval goed in de gaten!

Bron: HLN, Pickx | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws