Column Ella: ‘Zeven jaar de schijn ophouden? Dan ben je wel erg in de ban van eigenbelang’

'Hoe waardig is het om fans die met je meeleven, zeven jaar lang te bedotten?'

Journaliste en society-watcher Ella Vermeulen becommentarieert de wereld van Hollywood en omstreken. Dit keer staat zij stil bij de zogenaamde ‘Stille Scheiding’, die we dit jaar uitgebreid leerden kennen.

Grote geheimen

Celebrity’s, voor hun levensonderhoud afhankelijk van publiciteit, die dingen bewust geheim houden? Het voelt wat onnatuurlijk. En toch gebeurt het steeds vaker dat er in stilte wordt getrouwd en bevallen. Knap dat het ze lukt, meestal gaat er binnen een paar weken alsnog een blij berichtje uit. Zo niet bij de Stille Scheiding, die dit jaar een Hollywood-trendje is geworden.

Will Smith en Jada Pinkett blijken al bijna zeven jaar gescheiden te leven. Hugh Jackman en Deborra-Lee Jackman waren ook al geruime tijd uit elkaar voor ze eerder dit jaar officieel hun scheiding aankondigden, na 24 jaar huwelijk. En Meryl Streep en Don Gummer, die op 30 september 45 jaar getrouwd waren, hebben zes jaar geleden ‘de romantische natuur van hun relatie beëindigd’, zoals Meryl zich achteloos liet ontvallen.

Schijn

Je kunt zeggen dat dit een privézaak is, maar persoonlijk voel ik me toch behoorlijk voorgelogen. Wat ik de afgelopen jaren over deze mensen heb geschreven, was dus soms gewoon niet waar, omdat ik te goeder trouw afging op de informatie die ze zelf gaven. Meryl en Don golden als een celebrity-monument van een lang en leuk huwelijk. Hugh Jackman mocht het toch graag laten lijken alsof Deb (‘Mijn rots! Mijn anker!’) en hij een ideale relatie hadden. En Will en Jada konden het al die tijd in interviews en talkshows over vrijwel niets anders hebben dan hun bijzondere relatie waarbij de liefde voor elkaar het altijd won.

Jada zegt dat ze er een punt achter hebben gezet, omdat ze ‘uitgeput waren van proberen er iets van te maken’. Menselijk, naar en vast voor veel mensen herkenbaar. Alle begrip dat je dan elk je eigen weg gaat. Maar om vervolgens zeven jaar (!) de schijn op te houden dat je een bijzonder setje bent, hier en daar gekweld, maar toch altijd verknocht aan elkaar? Dan ben je wel erg in de ban van eigenbelang.

Will die vorig jaar bij de Academy Awards een klap uitdeelde, omdat ‘zijn vrouw’ was beledigd en hij haar eer wilde verdedigen? Hij had er een Oscar voor moeten krijgen. Al die pretentieuze interviews waarin Jada zwatelde over hun bijzondere relatie? Fake. Dat Jada nu opeens niet uitgepraat raakt over de waarheid, kan zomaar iets te hebben met de promotie van haar memoires Worthy, wat in dit geval de meest cynische titel ooit is.

Wat kunnen we in vredesnaam geloven van wat ze daar 416 pagina’s lang in schrijft? Hoe waardig is het om fans die met je meeleven, zeven jaar lang te bedotten? Ik vermoed dat de reputatieschade voor Smith en Pinkett door deze wereldvreemde kolder vele malen groter is dan een normale breuk zou zijn geweest.

Stille scheiding? Stuur er voortaan toch maar een ingetogen statement uit en wacht er niet jaren mee.

Dit artikel komt uit de allernieuwste Beau Monde. In elke editie geeft journaliste en society-watcher Ella Vermeulen haar ongezouten mening over de sterren en streken van Hollywood. In onze decembereditie vind je verder een uitgebreid interview met Real Housewives Tamara Elbaz en Maria Tailor, spreken we verschillende BN’ers over hun roerige 2023, en vragen we acteur Ferri Somogyi ’t spreekwoordelijke hemd van het lijf. Nu in de winkels!

Laatste nieuws