Rikkie Kollé vertelt openhartig: ‘Misschien kon ik een rolmodel zijn voor al die kleine Rikkies’

'Zelfs mijn moeder kreeg nare reacties op social media', blikt ze terug.

Het Noord-Hollandse transmodel werd in één keer wereldnieuws toen ze op 8 juli werd verkozen tot Miss Nederland. Dit jaar was er een van vele ups en ook wat downs voor Rikkie Kollé. “Ik ben nu eindelijk mezelf, maar werd daar keihard op afgerekend”, vertelt ze in Beau Monde.

Miss Nederland

In de nieuwste Beau Monde blikt Rikkie terug op een bewogen jaar. “Een leuke uitdaging, zo zag ik de deelname aan Miss Nederland. Aan winnen dacht ik niet, maar als ik ver zou komen, kon ik misschien een rolmodel zijn voor al die kleine Rikkies zoals ik ze noem; jonge mensen die – net als ik vroeger – weten dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren, maar tegen allerlei moeilijkheden aanlopen”, vertelt ze. “Zelf heb ik daar veel behoefte aan gehad. Mijn ouders hebben me altijd gesteund en geaccepteerd, daar ben ik ze heel dankbaar voor. Maar ik voelde me wel vaak alleen en eenzaam, omdat leeftijdgenoten me niet begrepen.”

Ze legt uit: “Als je negen, tien of elf bent, is dat heel heftig. Ik had iemand nodig tegen wie ik op kon kijken. Met wie ik kon praten. Een positief voorbeeld aan wie ik me kon spiegelen. Dus dat is als Miss Nederland mijn voornaamste doel: zichtbaar zijn, me uitspreken en zo hopelijk deuren openen voor de nieuwe generatie. Met die intentie deed ik mee en heb ik gewonnen, dus ja, ik schrok behoorlijk toen ik merkte hoe er na de verkiezing op mij gereageerd werd.”

Een uitdaging

Hoe dit nieuws haar bereikte? “Ik had dat zelf niet eens door tot mijn zusje the day after met haar telefoon naar me toekwam. ‘Kijk nou wat ze over je schrijven,’ zei ze geschrokken. ‘Als ik je tegenkom, dan doe ik je wat aan’, las ik onder een nieuwsbericht op Facebook.” Rikkie werd online bedreigd en paste daar haar gedrag op aan. “Wie loopt er langs me op straat? Wie kijkt me daar zo aan? Die eerste week als Miss Nederland was daardoor best een uitdaging: ik was aan de ene kant dolblij en trots, maar kreeg ineens ook te maken met haat en angst voor mijn veiligheid”, legt ze uit.

“Daarnaast was ik even wereldnieuws, omdat grote talkshows, internationale nieuwsprogramma’s en kranten het hadden over ‘die transvrouw’ die zojuist tot Miss Nederland was verkozen. Iedereen vond er iets van, en ja, veel van die meningen waren negatief. Mijn familie had er ook onder te lijden: mijn moeder kreeg zelfs nare reacties op social media, hoe ze mij op de wereld had kunnen zetten en dat ze zich moest schamen”, deelt ze. “Naast het feit dat mijn moeder en zusje haatberichten ontvingen en dat ik moest vrezen voor mijn veiligheid, vond ik dat het meest lastig: ik was nu eindelijk mezelf en werd daar keihard op afgerekend. Dat vind ik nog steeds bizar hoor. Ik bedoel, ik heb helemaal geen impact op het persoonlijke leven van anderen. Waarom maken ze zich zo druk?”

Dankbaar voor het podium

Toch is ze naar eigen zeggen dankvoor voor het hele avontuur. “Beetje bij beetje kwam er meer vechtlust in me naar boven. Het feit dat mensen zo heftig reageren, betekent alleen maar dat het goed is dat ik zo zichtbaar ben. Ik ben nu enorm dankbaar voor het podium dat ik gekregen heb. Ik krijg mails van mensen over de hele wereld die hun support sturen. Soms geven ze eerlijk toe dat ze er eerst niets van snapten, van alles wat met trans te maken heeft, maar nu wel dankzij mijn verhaal. Daar doe ik het voor, en dat gaf me – samen met de steun van mijn familie, vrienden en de Miss Nederland-organisatie – de motivatie om positief en enthousiast door te gaan.”

Het volledige interview met Rikkie Kollé lees je in de nieuwste Beau Monde. Ook Bibi Breijman en Carolina Dijkhuizen vertellen in onze decembereditie over het bewogen jaar dat zij achter de rug hebben. Nu in de winkels!

Tekst: Agnes Hofman | Foto’s: William Rutten

Laatste nieuws