Het land van uitersten: de beste tips voor een vakantie naar Egypte

Oud én nieuw: Egypte heeft het allebei.

Resorts & ruïnes, zand & zee en piramides & pleintjes. Egypte is het land van uitersten, een plek waar stokoud en splinternieuw moeiteloos samengaan. Beau Mondes Marique reisde er met Sunweb naartoe, vierde ‘het oude & het nieuwe’ aan de Rode Zee Rivièra, en kwam terug met de leukste tips.

Oud en nieuw

Zeg je Egypte, dan zeg je de Nijl. Natuurlijk zeg je ook Cleopatra, Toetanchamon en piramides, maar zonder de Nijl zou Egypte nergens zijn. Met een lengte van 6.500 kilometer geldt hij als de langste rivier ter wereld (al maakt de Amazone soms ook aanspraak op deze titel). Dankzij die Nijl en de vruchtbare grond daar omheen ontstond hier zo’n 5.000 jaar geleden de eerste beschaving ter wereld. En herinneringen aan die tijd zijn volop aanwezig in Egypte. Denk aan: piramides, tombes, en tempels.

Maar wat het huidige Egypte ook biedt, zijn hypermoderne steden vol technische hoogstandjes. In het land en langs de kust (van de Middellandse Zee en de Rode Zee) verrijzen splinternieuwe ‘smart cities’ voorzien van vernuftige irrigatiesystemen, kunstmatige lagunes en honderden meters hoge wolkenkrabbers met weelderige dakparken en infinity zwembaden. Juist deze combinatie van eeuwenoud en gloednieuw maakt Egypte een unieke bestemming. Oud én nieuw…

Zin in een duik in de Egyptische sferen? Wacht dan niet te lang! Dankzij de vroegboekkorting van Sunweb geldt: hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger je uit bent.

Oud: Luxor

De bekendste bouwwerken van de oude Egyptenaren zijn de piramides en sfinxen. Vooral in de omgeving van Cairo vind je deze kolossale en imposante grafmonumenten voor de farao’s. Maar ook het zuidelijker gelegen Luxor biedt volop archeologische vondsten, zoals de Karnak tempel, de Luxor tempel en de Valley of the Kings.

De Karnak tempel in Luxor (beeld: Adobe Stock).

Slapen

Om net als de farao’s omringd door luxe en comfort de ogen te sluiten (maar gelukkig niet voor de eeuwigheid), is het Steigenberger Achti Hotel een fijne keus. Midden in het drukke Luxor, maar dankzij de omliggende tuinen heb je er alle rust. Er zijn verschillende restaurants (Italiaans, Syrisch of een uitgebreid buffet) en diverse zwembaden, en op het shisha-terras staat de waterpijp voor je klaar. Zorg dat je bij het vallen van de avond op je balkon of aan het zwembad zit, want het uitzicht op de Nijl bij ondergaande zon is fe-no-me-naal!

Steigenberger Achti Hotel

Eten

Luxor biedt volop eettentjes voor locals en voor reizigers die een authentieke ervaring willen. Toch kiezen toeristen vaak voor een diner in een hotel. Bijvoorbeeld het Sonesta Saint George. Het heeft een klassieke uitstraling (maar ook weer niet zo klassiek als de opgravingen) en een heerlijke menukaart. Laat ruimte over voor het chocolade-dessert, een chocobom, gevuld met room en fruit die live aan je tafel wordt overgoten met nog meer chocolade. Het uitzicht over de Nijl valt er bijna bij in het niet. Bijna…

Sonesta saint George (Beeld: Sonesta saint George)

Doen

Een ballonvaart bij zonsopgang over de westoevers van de Nijl. Het moet een geweldige ervaring zijn om het landschap en ‘het grootste openluchtmuseum ter wereld’ te zien baden in de kleuren van de opkomende zon. Als je tenminste niet de pech hebt – zoals Beau Monde’s Marique – dat het te hard waait en de ballon aan de grond moet blijven.

Beeld: Adobe Stock

Nieuw: Lagunes van El Gouna

Amper 30 jaar geleden was er niets, nu zijn er wegen, huizen, hotels en haventjes. El Gouna is een gloednieuw dorp, grotendeels aangelegd in de afgelopen twee decennia. Net als in Dubai liggen er kunstmatige eilanden en lagunes. Vrees niet voor een kille, hypermoderne omgeving. Alles is uitgevoerd in oud-Egyptische stijl; knusse straatjes en pleintjes met kinderkopjes, schilderachtige Afrikaans-Nubische architectuur in zonnige terracotta-tinten, levendige haventjes vol gezellige cafés, restaurants en clubs. El Gouna ligt aan de kuststrook van de Rode Zee, een gebied dat niet voor niets bekendstaat als de Red Sea Riviera. De sfeer is luxe, het water warm, de stranden wit, de zee azuurblauw, de cocktails goddelijk en de zon schijnt elke dag.

Het strand van El Gouna

Slapen

De Belgische familie Lambrecht – een soort mix van de Pfaffs, de Verhulstjes en Kardashians – heeft een reeks hotels in Egypte en Hongarije. Als je neerstrijkt in een van hun Three Corners vestigingen in El Gouna, loop je veel kans om een van de broers, hun internationale echtgenotes of mater familias Cecile tegen het vriendelijke lijf te lopen. Het Three Corners Ocean View is hun adult-only resort. Een oase van rust en luxe met zwembaden, een goed gevuld en steeds verrassend buffet, entertainment en comfortabele kamers. En gegarandeerd vrij van kinderstemmetjes, want hoe lief we ze ook vinden – soms wil je even r-u-s-t! Die kleintjes zijn wel weer van harte welkom in de andere Three Corners-vestiging, Rihana. Een all-inclusive resort met zwembaden, glijbanen, diverse bars en restaurants, shopping center en een kindvriendelijk strand. Met de kids op vakantie? Gebruik dan zeker de Kids korting van Sunweb. Zo maak je je reisje nog een stukje voordeliger.

Hotel Rihana

Eten

Smaakvol in elk opzicht: Nicole’s Greenhouse serveert lekkere en gezonde (vegan) gerechten in een stijlvol decor (een mengelmoesje van vintage en cool design). Toppers op het menu: tofu teryaki met kokosrijst en de goddelijke groentelasagne. Leuk weetje: het wordt gerund door een telg uit de eerder genoemde Belgische familie. Nicole is, zeg maar, de Kourtney van de Lambrecht-clan.

Nicole’s Greenhouse

Doen

De onderwaterwereld van de Rode Zee staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Dus duikbril op, flippers aan en snorkelen maar. Je krijgt niet snel genoeg van de gekleurde visjes, het koraalrif en andere zeeschatten. Wie weet tref je zelfs dolfijnen. Al op een paar meter van het strand ligt een prachtige onderwaterwereld. Maar je kunt ook  zoals Beau Monde deed – met een jacht een eind de zee op. Dan heb je dubbel plezier: én een prachtige tocht (vaak met catering of bbq aan boord), én snorkelen in alle rust.

Of je nu houdt van oud of nieuw: Egypte heeft het allebei in overvloed. Op Sunweb vind je nog meer (praktische) informatie over een reis naar dit betoverende land: van fashion tips tot een beschrijving van de Egyptische keuken. Ook zie je hier precies welke bestemming wat te bieden heeft en welke regio het beste past bij jouw reiswensen. Zo weet je zeker dat je je absolute droomvakantie boekt!

Headerbeeld: Adobe Stock

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..