Aha: dít worden de reistrends van 2024

Van blind boeken tot duurzaam natuurverblijf: hoe ziet jouw vakantie eruit?

De kerstboom staat inmiddels weer bij de straat, het frituurvet voor de oliebollen is opgeruimd, en bij de vrijmibo zijn inmiddels de laatste restjes champagne ingeschonken. Maar om te voorkomen dat we in de grijze januarisleur terechtkomen, kijken we vast uit naar onze komende vakanties. Want een snoepreisje hier of daar moet kunnen, toch? Alles-in-één reisplatform Booking.com is in de cijfers gedoken en kwam met enkele opvallende travel predictions voor het komende jaar.

1. Blindelings op avontuur

Waar dit eerder nog voor de aller-avontuurlijksten onder ons weggelegd leek, hebben anno nu nu steeds meer mensen wel oren naar een verrassingsreisje. Zo zou maar liefst 40% van de Nederlandse reizigers wel eens flink verrast willen worden, waarbij zelfs de bestemming tot het punt van aankomst een surprise is.

Toppunt van avontuur: de Rhino Ridge Safari Lodge in Zuid-Afrika.

Na enkele jaren binnenzitten zijn we duidelijk klaar voor avontuur, want maar liefst 46% van de ondervraagden laat weten tijdens hun vakantie eens uit hun comfortzone te willen stappen.

2. Know yourself

Een vakantie naar een verre bestemming is natuurlijk ook dé manier om andere kanten van jezelf (of je dierbaren) te ontdekken. Wie weet hoe soepel jouw heupen blijken als je de dansvloer van je lokale kroeg eens inruilt voor een beachclub! Ongeveer 47% van de Nederlandse reizigers geeft aan dat zij echt kunnen genieten van de anonimiteit die een reis met zich meebrengt.

Een goudeerlijke 38% laat zelfs weten dat zij op vakantie best een beetje main character energy met zich meedragen. Schaamteloos genieten, zo heurt het, non?

3. Afkoelen en onderdompelen

Nu de temperaturen in Nederland jaar na jaar de hitterecords verbreken, denk je misschien dat we massaal verkoeling zoeken tijdens onze vrije dagen. Maar dat valt mee: slechts 31% geeft aan dat verkoeling zoeken meespeelt bij het boeken van een reis. Wel nemen we graag een duik: een indrukwekkende 63% van de Nederlandse reizigers laat weten dat zij zich direct meer relaxt voelen in de buurt van het water.

4. Fijnproevers

Het eeuwenoude gezegde ‘wat de boer niet kent, dat lust-ie niet’? Dat is aan Nederlandse reizigers anno nu niet besteed. Welnee! Ruim 67% van de ondervraagden geeft aan dat zij tijdens hun vakantie dit jaar graag de traditionele smaak van de oorspronkelijke lokale keuken willen ontdekken.

reizen
Beeld: Booking.com

5. (Bijna) alles is liefde

Heb jij de afgelopen maanden ook volop genoten van programma’s als B&B Vol Liefde? Je bent niet de enige! Booking.com laat weten dat we duidelijk geïnspireerd zijn door shows waarbij liefde over de grens wordt gezocht.

Bijna 24% van de single Nederlandse reizigers ziet er wel wat in om tijd te willen maken voor een zoektocht naar de ware tijdens de vakantie. Hilarisch genoeg blijkt dat we met genoeg liefde in huis juist behoefte krijgen aan wat alone time. Zo laat maar liefst 46% van de Nederlandse reizigers met kinderen weten dat zij in 2024 uitkijken naar een solo-reisje, weg van kroost en partner. Ha!

6. Budget-reizen

We houden van flaneren in luxe – maar als dat dan allemaal kan voor een voordelig prijskaartje, des te beter. Met die paar bespaarde tientjes kun je toch weer een leuk jurkje of fijn stel pumps aanschaffen.

Een flinke 43% van de ondervraagden geeft aan dat zij in 2024 op zoek zullen gaan naar locaties waar de kosten lager liggen dan in ons eigen kikkerlandje, en 35% liet weten dat reizen dicht bij huis óók extra aantrekkelijk kan zijn om de kosten laag te houden. Een reisje boeken via Booking.com wordt hiermee extra aantrekkelijk, aangezien je in één keer je vlucht, je accommodatie, én eventuele attracties kunt boeken. Zo kun je extra goed op je reisbudget letten.

7. Doe maar duurzaam

En ten slotte geldt dat we steeds meer genieten van duurzame ecovakanties. Waar dat voorheen misschien nog beelden opriep van geitenwollensokken-ervaringen, valt dat anno nu hartstikke mee.

Zo vind je bij Booking.com steeds meer duurzame accommodaties, die bovendien steeds populairder worden onder de reizigers. Een mooie 36% gaat bewust op zoek naar een dergelijke duurzame locatie om te verblijven.

Top 10

Mocht je nog wat extra inspiratie kunnen gebruiken voordat je een reis gaat boeken, dan zetten we ook nog even de top 10 trending reisbestemmingen voor je op een rijtje. Dit is gebaseerd op alle boekingen op Booking.com tussen 1 augustus 2022 en 31 juli 2023. En in die top 10 staat ook een stukje lokale trots, zo blijkt!

  • Valkenburg, Nederland
  • Beppu, Japan
  • Vlorë, Albanië
  • Mérida, Mexico
  • Portland, Oregon, Verenigde Staten
  • Buenos Aires, Argentinië
  • Chemnitz, Duitsland
  • Rotorua, Nieuw-Zeeland
  • Panglao, Filipijnen
  • Cairns, Australië

Je leest het goed: het Limburgse Valkenburg is één van de tien trending reisbestemmingen in de wereld. Wij snappen wel waarom!

Valkenburg
Beeld: Adobe Stock

Van pittoreske straatjes tot historische kasteelruïnes – en natuurlijk de unieke kerstmarkt in de Fluweelengrot (het is nooit te vroeg voor kerstplannen, toch?) is er in Valkenburg genoeg te zien en te beleven.

Wij gaan met een verse dosis inspiratie maar vast ons volgende reisje plannen!

Beeld: Booking.com, Adobe Stock

Laatste nieuws