Slecht nieuws voor keizerlijke familie van Japan

Naar verluidt waren er al langer problemen.

Waar velen van ons het nieuwe jaar met frisse moed en goede voornemens zijn begonnen, ligt dat voor de keizerlijke familie van Japan heel anders. Naast een reeks aardbevingen met rampzalige gevolgen aan de noordzijde van hun land, heeft het keizerlijk hof nu ook een zorgwekkend bericht over prinses Kiko, de echtgenote van kroonprins Fumihito, naar buiten gebracht.

Ruwe start

Proosten met luxe champagne, feestelijke speeches, nieuwjaarsbanketten, en ga zo maar door: het hoort allemaal bij een koninklijk nieuwjaar. In Japan werden de feestelijkheden echter snel geschrapt, nadat een aardbeving met een kracht van 7.5 plaatsvond in de Isihikawa-regio. Deze zorgde voor forse schade en tientallen doden, en enkele dagen later vond er ook nog een tragisch vliegtuigongeluk plaats waarbij vijf leden van de Japanse kustwacht omkwamen die juist op weg waren naar het rampgebied.

Kortom: niet bepaald een vrolijke start van het nieuwe jaar.

Mysterieuze ziekte

Maar nu is gebleken dat er ook binnen de keizerlijke familie ernstige problemen spelen. Zo zou prinses Kiko, de vrouw van keizer Naruhito’s jongere broer, namelijk met een mysterieuze ziekte kampen.

Hoewel zij vorige week nog wel aanwezig was bij een evenement ter gelegenheid van de jaarwisseling, liet zij dit weekend verstek gaan bij een deel van de plechtigheden rond de herdenking van keizer Showa. Daarnaast was de prinses ook niet aanwezig bij een conference op het gebied van gebarentaal, en moest oudste dochter Kako in haar eentje acte de présence geven. Aangezien de aanstaande keizerin zelf een begaafd en betrokken gebarentolk is, zorgde dit voor flinke zorgen om haar gezondheid.

Statement

In een officieel bericht laat het Japanse hof weten dat de prinses kampt met ‘problemen aan het maagdarmkanaal’. The Daily Mail claimt daarbij zelfs dat er zou worden gemeld dat de hoogheid ‘geen normale maaltijden’ meer naar binnen krijgt, maar dit nemen we (gezien het gebrek aan officiële bevestiging) met een korrel zout.

Het keizerlijk hof weet wel te melden dat het in elk geval niet gaat om een heftige coronabesmetting of griep. Dit zou middels testen al uitgesloten zijn, en het medisch team rond de keizersfamilie houdt zich nu bezig met nog meer tests om zo een diagnose te kunnen stellen en de problemen te verhelpen.

Daarbij zou het al langer niet helemaal goed gaan met de prinses. Zo liet het paleis weten dat zij eind vorig jaar al last kreeg van verschillende problemen, en dat haar verschijning bij de nieuwjaars-evenementen alleen met goedkeuring van haar doktoren gebeurde.

Voorlopig zou de prinses het advies hebben gekregen om rust te houden, en ondertussen worden er nog meer tests uitgevoerd. Hopelijk is de kroonprinses snel weer de oude!

Bron: Royal Central, The Daily Mail, Nippon.com | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws