Zo gaat het nu met de jarige prinses Aiko

Van kleine keizersdochter tot volwassen prinses!

Feest in het keizerlijk paleis van Japan vandaag! Daar viert namelijk prinses Aiko haar 22e verjaardag. Hoewel zij de enige dochter is van de huidige keizer, Naruhito, en zijn vrouw, keizerin Masako, zit een plek op de troon er niet in voor de jonge keizersdochter.

Geen troonopvolgster

Time flies, en de kleine Aiko, Prinses Toshi, hieronder slechts zes maanden oud, blaast vandaag alweer 22 kaarsjes uit. Een bijzondere dag voor de dochter van de Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako!

prinses Aiko
Beeld: NL Beeld

Hoewel ze het oudste én het enige kind van de huidige keizer is, mag ze volgens de Japanse wetten het keizerlijke stokje later niet overnemen. Jarenlang is er over deze opvolging gediscussieerd. Want een vrouw op de troon, dat moet toch zelfs het meest conservatieve hof wel accepteren in de 21ste eeuw? Na een enorm debat werd echter toch besloten dat het alleen bij mannelijke troonopvolgers blijft. Helaas (of gelukkig?) voor prinses Aiko, die nu geen toekomst als keizerin in het verschiet heeft.

Royal duties

Overigens betekent dat niet dat er helemáál geen glamour inzit voor Aiko. De jonge prinses vierde haar coming of age twee jaar geleden namelijk met een ceremonie en een geleende tiara. Ook heeft ze als keizersdochter natuurlijk volop formele taken en liefdadigheid om zich mee bezig te houden, en dat betekent dat zij zich zo nu en dan op haar keizerlijke best mag laten zien als lid van het Keizerlijk Huis. Tja: met een opvolgingscrisis en een tante en nichtje die het paleis hebben verlaten voor de liefde, moet er toch iémand vriendelijk lachen, buigen, en zwaaien voor het publiek.

Naast officiële ceremonies en tiaramomenten in het paleis heeft prinses Aiko ook nog ‘gewoon’ een studentenleven. Zo is ze afgelopen lente begonnen aan het laatste jaar van een studie Japanse literatuur aan de Gakushuin Universiteit.

Daarnaast leert Aiko Engels en Spaans. Altijd handig om internationaal onderlegd bij je royal duties te verschijnen. Zo gokken we dat onze prinsessen geen woord Japans verstaan en Aiko van het Nederlands geen kaas gegeten heeft, maar in het Spaans zullen de prinsessen met z’n vieren toch flink wat af kunnen babbelen.

Beeld: NL Beeld

Tijdens een fotosessie in 2006 leek het er in elk geval al op dat Aiko en Amalia het prima met elkaar konden vinden. Kijk die handjes!

Eenzame prinses

Aiko mag nu dan helemaal haar plekje gevonden hebben aan de Letteren-faculteit, maar haar jeugd was bepaald niet makkelijk. Zo volgde ze vanaf achtjarige leeftijd zelfs een poosje thuisonderwijs, omdat ze zo gepest werd door de jochies in haar klas.

Gelukkig lijkt het er nu dus op dat de hoogheid (die volgens het Japanse hof al van jongs af aan dol was op poëzie en calligrafie) helemaal haar draai heeft gevonden als literatuurstudent. Nu hopen we vooral dat de prinses zich binnenkort nog eens ergens in vol ornaat mag laten zien!

Bron: Blauw Bloed, The Court Jeweller, All Things Amalia, Beau Monde archief | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws