Must visit: grootste Barbie-tentoonstelling van Nederland

Come on Barbie, let's go party!

De Barbie-film van afgelopen jaar heeft onze liefde voor de wereldberoemde pop weer helemaal gewakkerd. Ben jij ook zo’n Barbie-fan? Dan is er nu ge-wel-dig nieuws: binnenkort kunnen we genieten van de grootste Barbie-expositie ooit in Nederland! De expositie werpt een blik op Barbie’s evolutie, van een stereotypisch “dom blondje” tot een geëmancipeerde, werkende vrouw. Go Barbie!

Always a doll moment

Barbie, de iconische pop die wereldwijd harten veroverde, staat centraal in de nieuwste tentoonstelling in het Stedelijk Museum Almelo. De tentoonstelling draagt de naam “Barbie 65 Years, Always a Doll Moment“.

Wat er precies te zien is? Heel, veel, Barbies. Aan de hand van de collectie kun je zien hoe Barbie door de decennia heen niet alleen een mode-icoon is geworden, maar ook een symbool werd van emancipatie, inclusiviteit en diversiteit. De recente Barbiefilm liet ons al zien dat Barbie haar tijd ver vooruit was, maar deze tentoonstelling brengt dit nu tot leven!

Barbie als fashionista

De expo duikt diep in de wereld van Barbies garderobe: van ondergoed tot strandkleding, en van sportkledij tot bruidsmode. Het is een echte reis door de tijd, die laat zien hoe Barbies kledingstijl door de jaren heen geëvolueerd is. Inclusief schoudervullingen in de jaren ’60 én iconische nineties-naveltruitjes!

Wist jij dat Barbie gestyled is door meer dan zeventig beroemde fashion-designers? Ook iconische creaties, van onder meer Dior en Bob Mackie zijn in het museum te bewonderen.

Emancipatie en inclusiviteit

Wat de tentoonstelling verder zo geweldig maakt? Het weerspiegelt Barbie’s diversiteit en inclusiviteit! Van haar vroegere Afro-Amerikaanse vriendinnetje Christie tot de introductie van poppen in verschillende lichaamsvormen, huidskleuren en haarstijlen in 2016!

Ook maatschappelijke veranderingen, zoals emancipatie, komen in de tentoonstelling naar voren. Zo rockt Barbie niet alleen verschillende looks, maar ook allerlei verschillende carrières en ambities. Archeoloog, astronaut, dierenarts of president? Barbie kan het allemaal!

Guinness Book of Records

De tentoonstelling laat ruim 1.200 Barbiepoppen zien, plus allerlei objecten zoals auto’s, paarden, honden en huizen. Daarnaast zijn uiteraard Barbies vrienden en familieleden, zoals KenSkipper, Midge, Christie, Francie, Blaine, en Julia van de partij!

De Barbiepoppen op deze expositie zijn afkomstig van de grootste verzamelaar ter wereld, Bettina Dorfmann. Met haar meer dan 18.500 Barbiepoppen staat ze in het Guinness Book of Records.

De tentoonstelling Barbie 65 Years, Always a Doll Moment is van 27 januari t/m 8 september 2024 te zien, in het Stedelijk Museum Almelo.

Bron & Beeld: Stedelijk Museum Almelo

Laatste nieuws