Koning Willem-Alexander: “Ik hoop dat dit voor ons allemaal een jaar van verbinding zal zijn”

Dit thema stond centraal in de toespraak van de koning.

Gisteren vond de eerste dag van de koninklijke nieuwjaarsontvangsten plaats. Willem-Alexander en Máxima ontvingen honderden genodigden op het Koninklijk Paleis Amsterdam, om samen het nieuwe jaar in te luiden. Traditiegetrouw gaf de koning een toespraak.

Oorlogen en hongersnood

Aan het begin van zijn speech besteedde de koning aandacht aan de verschillende problemen die in de wereld spelen. “Om ons heen is de wereld in beroering. Wij voelen ons sterk verbonden met het Oekraïense volk dat nu al bijna twee jaar lang gebukt gaat onder Russische agressie,” zei hij. “Wij zien ook de verschrikkingen en de wanhoop in Israël en Gaza en het leed dat zoveel families daar treft. En wij horen de noodkreten uit landen in Afrika, waar mensen vluchten voor honger en geweld of voor de gevolgen van klimaatverandering.”

Willem-Alexander erkende hoe deze gebeurtenissen ook hun weerslag hebben op ons persoonlijke leven, en hij benoemde hoe veel mensen zich betrokken voelen en geraakt zijn. Ook sprak hij de aanwezigen moed in: “Want hoe onbeheersbaar de krachten om ons heen ook lijken en hoe groot de zorgen in eigen land ook zijn, we zijn beslist niet weerloos. Samen kunnen we schokken opvangen en angst en onzekerheid terugdringen.”

Verbintenis

Hoe we dat precies kunnen doen? Volgens Wim-Lex staat verbinding centraal. “2024 kan een goed jaar worden als we koesteren wat ons verbindt. Als we blijven vertrouwen op onze democratische rechtsorde die bescherming biedt en vernieuwing in politiek en bestuur mogelijk maakt.”

In deze context benoemt de koning ook de bevrijding van Nederland, die 80 jaar geleden is begonnen. Hij noemt het ‘essentieel’ om in de spiegel van het verleden te blijven kijken, en om vrijheid, menselijkheid en solidariteit hoog te houden.

Breedtesport

Elk jaar kiest de koning een specifieke sector van de samenleving uit, die bij de nieuwjaarsontvangst in het zonnetje wordt gezet. In voorgaande jaren kwamen bijvoorbeeld het onderwijs, de politie en de thuiszorg aan bod. Dit jaar was gekozen voor mensen werkzaam in de breedtesport.

Tijdens zijn speech besteedde de koning ook aandacht aan deze groep mensen: “U weet hoe je ervoor zorgt dat iedereen kan meedoen. Oud en jong, met of zonder beperking. U weet ook hoe cruciaal de mensen achter de schermen zijn: de trainers, de verzorgers, de mensen die de ledenadministratie doen, de kantine beheren, de lijnen trekken op het veld.”

Tweede dag Nieuwjaarsontvangsten

Op de eerste dag van de nieuwjaarsontvangsten waren politici, bestuurders en mensen uit de Nederlandse samenleving welkom. Vandaag, op dag 2, stellen Willem-Alexander en Màxima de paleisdeuren open voor leden van het corps diplomatique en internationale organisaties. Dat wordt speechen in het Engels, dus.

Bron: Koninklijkhuis.nl | Beeld: Brunopress / NL Beeld

Laatste nieuws