Kort samengevat: dít zei Wim-Lex in zijn kersttoespraak

In de speech steekt de koning alle Nederlanders een hart onder de riem.

Afgelopen maandag was het zover: toen sprak Willem-Alexander traditiegetrouw het land toe met zijn zelfgeschreven kersttoespraak. Naar verluidt zat de koning ten tijde van de uitzending zélf lekker in het Argentijnse zonnetje, maar wij hebben natuurlijk wel trouw gekeken. En omdat Wim-Lex niet bepaald kort van stof was, vatten we beknopt samen wat hij zoal heeft gezegd.

Afrekencultuur

Uiteraard stipte Willem-Alexander op subtiele wijze enkele problemen aan die momenteel in de wereld gaande zijn. Daarbij had hij het onder andere over een ‘harde afrekencultuur’.  “Het intimideren, bedreigen en schofferen van mensen is buiten de orde. Wie daarvoor kiest, verlaagt zichzelf en beschadigt onze gemeenschap”, aldus de koning. “Als we onze energie nu eens zouden besteden aan het samen vinden van oplossingen, dan komen we veel verder. Als de grote wereldproblemen onze krachten te boven gaan, kunnen we in ieder geval wél zorgen dat we in eigen land vreedzaam samenleven en tegenstellingen overbruggen.”

Nederland

Het kerstfeest zou volgens Wim-Lex symbool kunnen staan voor een nieuwe start. “Niet elkaar voortdurend streng de maat nemen als mensen. Maar de menselijke maat omarmen, met begrip voor persoonlijke twijfels, zorgen en tekortkomingen.” Een kleine zelfpromotie kon natuurlijk niet ontbreken: “Er is geen tweede Nederland. Wij vormen dit land samen. En het is nog steeds een van de allerbeste plekken op de wereld.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Constante factor

2023 was het jaar waarin Wim-Lex zijn 10-jarig troonjubileum vierde. In de kersttoespraak blikte hij daarom terug op de afgelopen tien jaren die hij als koning heeft meegemaakt. De constante, positieve factor in die tijd waren volgens hem “mensen die zich vanuit hun persoonlijke idealen of levensovertuiging inzetten om tegenstellingen te overbruggen en iets positiefs bij te dragen aan de samenleving. Zij maken de toekomst bewoonbaar.” De overkoepelende boodschap van de koning was om hier gezamenlijk een steentje aan bij te dragen. “Dan is er alle reden om de toekomst met hoop en vertrouwen tegemoet te zien.”

Al met al weer een inspirerende speech van de vorst, die nu vermoedelijk net het Argentijnse kerstdiner achter de kiezen heeft. Op naar een net zo mooie jaarwisseling!

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld, Instagram @koninklijkhuis 

Laatste nieuws