Last van pigmentvlekken? Zo kom je ervan af

Binnen no-time een egale huid!

Veel mensen krijgen er last: pigmentvlekken. De meeste pigmentvlekken ontstaan met het ouder worden, en door blootstelling aan zonlicht. De één heeft hier totaal geen last van, terwijl de ander het liefst een vlekkeloze huid wil hebben. Wil jij van je pigmentvlekken afkomen? Dan zijn hier een aantal tips.

Ingrediënten

Er zijn allerlei pigmentcrèmes, -lotions en -serums verkrijgbaar, maar welke ingrediënten helpen nu écht tegen pigmentvlekken? Met onderstaande krachtpatsers zit je goed. Maar bedenk wel: geduld is een schone zaak. Het kan zeker een maand duren voordat je (enig) resultaat merkt. Dat is niet zo gek, je huid is immers druk bezig met het aanmaken van nieuwe cellen. Volhouden en goed blijven smeren dus.

1. Retinol (Vitamine A)

Stimuleert de celvernieuwing, beschermt tegen toekomstige donkere vlekken en helpt ook bij het vervagen van bestaande pigmentvlekken. Het maakt de vlekken lichter en je huid gladder en egaler. Let op: smeer retinol het liefst in de avond op voor het slapengaan, de stof reageert nogal heftig op de zon. Gebruik je vitamine A toch overdag, breng daarna dan altijd een hoge SPF aan.

2. Niacinamide (Vitamine B3)

Dit ingrediënt helpt je huid kalmeren, beschermt tegen uv-straling en maakt ceramiden en vrije vetzuren aan die je huidbarrière herstellen. Wetenschappelijk onderzoek laat bovendien zien dat verzorgingsproducten met minimaal 5 procent niacinamide oppervlakkige pigment­vlekken verminderen.

3. Vitamine C

Deze huidtopper – ook wel bekend onder de naam ascorbic acid – werkt anti­aging en helpt met het minder zichtbaar maken van pigment­vlekken. Gebruik voor het aanpakken van hyperpigmentatie wel altijd een product met minstens 4 procent vitamine C, anders is de stof niet werkzaam genoeg.

4. Hydrochinon / Hydroquinonee

Een medicijn dat alleen op doktersrecept te verkrijgen is, maar in de natuur voorkomt in koffie, thee en wijn. Hydrochinon onderdrukt de melatonine­aanmaak waardoor je huid een teveel aan pigmentkorrels niet kan aanmaken. Hydroquinone moet je langzaam opbouwen en kan je huid (zeker in het begin) irriteren en uitdrogen. Gebruik dit middel daarom nooit zonder advies van de huisarts of dermatoloog, foutief gebruik kan juist heel donkere plekjes veroorzaken.

5. Glycolzuur

Dit zuur werkt als exfoliant en verwijdert op een zachte manier dode huidcellen. Het is daarom een slim ingrediënt om pigmentvlekken die ontstaan door de zon, minder zichtbaar te maken. Let op: glycolzuur moet dan wel in een hoge concentratie aanwezig zijn, denk aan 20 procent.

6. Zoethoutwortel

Misschien wel het minst bekende ingrediënt uit dit rijtje, maar zoethoutwortel(extract) is een natuurlijke ‘whitener’ voor hyperpigmentatie en remt de vorming van melanine af. Ook helpt het de talgproductie te verminderen.

Bron: Babette Dessing voor Elegance | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws