Hét wondermiddel voor haargroei: rozemarijnolie

Het proberen waard, denken wij.

De schappen van de drogist staan vol met producten die volumineuze kapsels en Rapunzel-lange lokken beloven, maar of ze echt werken? Niemand die het weet. Bij rozemarijnolie is echter duidelijk wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk zorgt voor haargroei. Tijd om dit mysterieuze wondermiddel onder de loep te nemen!

TikTok-trend

Als je een beetje actief bent op social media, kan de trend van rozemarijnolie je niet ontgaan zijn. Ineens zweert zo ongeveer elke TikTokker bij het goedje, en daar schijnt een heel goede reden voor te zijn. Het zou je lokken versterken, en je haargroei zelfs aanzienlijk bevorderen. Om dit te bereiken, zou je alleen zo’n twee keer per week een paar druppels olie op je hoofdhuid moeten inmasseren.

Expert

Eerlijk gezegd klinkt dit allemaal te mooi om waar te zijn, maar het lijkt er toch echt op dat rozemarijnolie je lokken daadwerkelijk kan laten groeien. Zelfs experts zijn het erover eens. “De rozemarijnplant bevat carnosinezuurwaarvan bekend is dat het zenuwbeschadiging en weefselbeschadiging geneest en de celvernieuwing verbetert”, vertelt dermatoloog Marnie Nussbaum aan Elle. “Het stimuleert de zenuwgroei en verbetert de bloedcirculatie. De reden waarom de bloedcirculatie zo belangrijk is voor de haargroei, is dat zonder een goede bloedtoevoer de follikels niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om het haar te laten groeien, waardoor ze kunnen afsterven.”

Bewezen

Uit onderzoek blijkt dat rozemarijnolie net zo effectief is als 2 procent minoxidil. Dit is een ingrediënt dat gebruikt wordt om haargroei te stimuleren. Het voordeel van rozemarijnolie is echter dat het milder is voor de hoofdhuid, waardoor er minder snel irritaties optreden. Bovendien kun je het zelf heel gemakkelijk maken. Je kunt hierbij kiezen uit rozemarijnolie of -water. Voor het resultaat maakt het niet uit welke je gebruikt: kies dus wat je zelf fijn vindt. Rozemarijnolie kun je online kopen, maar let er wel op dat je deze mengt met een andere, dragende olie zoals kokos- of jojoba-olie. Als je dit niet doet, is de kans namelijk groot dat je hoofdhuid gaat irriteren.

TikTok staat vol met video’s waarin uitgelegd wordt hoe je zelf rozemarijnwater maakt, zoals deze:

@amberpot Rozemarijn water turorial 🌿 #hairgrowth #rosemarywater #rosemary #hairtok ♬ baby slowed – lygea ˚✧

Gebruik

Bij zowel rozemarijnolie als -water geldt dat je het twee keer per week zo’n vijf minuten moet inmasseren op je hoofdhuid, om zo de bloedcirculatie te verbeteren. Vervolgens laat je het tot 4 uur in je haar zitten, om het vervolgens te wassen zoals je dat normaal gesproken doet.

Hoewel rozemarijnolie vermoedelijk dus echt werkt, zul je wel geduld moeten hebben voor de resultaten. Het kan namelijk zes maanden duren voordat je verschil ziet. Maar goed: als je de before– en after-foto’s op TikTok ziet is dat het meer dan waard, toch?

Bron: Cosmopolitan, Elle, Womens’s Health | Beeld: NL Beeld, TikTok @amberpot 

Laatste nieuws