Déze 3 veelvoorkomende ingrediënten in shampoo veroorzaken haaruitval

Deze kun je dus beter vermijden.

Heb je last van haaruitval of dunner wordend haar? Dan is het aan te raden om eens goed de ingrediëntenlijst van je shampoofles te bestuderen. Er zijn namelijk drie veelvoorkomende ingrediënten in shampoos en andere haarproducten die een slecht effect hebben op je lokken.

1. Siliconen

In de meeste shampoos zitten siliconen, en dat is niet voor niets. Ze laten je haar namelijk mooi glanzen, maken je haar zachter en zorgen ervoor dat je de shampoo goed kan verdelen over je lokken. Toch kleeft er wel een groot nadeel aan deze stoffen. Ze hopen zich op op de hoofdhuid, waardoor voedingsstoffen hier minder goed worden opgenomen. Op de lange termijn kan dit resulteren in dunner, doffer en futloos haar, en uiteindelijk kan het zelfs haaruitval veroorzaken.

2. Parabenen

Ook parabenen wil je liever vermijden in shampoos. Ze zorgen ervoor dat je shampoo langer meegaat, maar ze kunnen ook nare effecten hebben op je lokken. Over de vraag of parabenen daadwerkelijk schadelijk zijn voor je gezondheid zijn de meningen verdeeld, maar ze worden wel in verband gebracht met een vervagende kleur en haaruitval.

3. Natriumchloride

Heb je last van dunner wordend haar of zelfs haaruitval, dan kun je ook shampoos met natriumchloride als ingrediënt beter vermijden. Deze stof wordt gebruikt om shampoos en conditioners dikker te maken, maar het kan ook de hoofdhuid uitdrogen. Hierdoor kan deze gaan irriteren, waardoor haarzakjes beschadigen. Dit zorgt dan op de lange termijn weer voor haaruitval.

Alternatieven

Goed: we weten nu heel veel over welke ingrediënten we niet in onze haarproducten willen hebben, maar op welke shampoos kunnen we dan wél vertrouwen? Allereerst is biotine een belangrijke stof voor gezond en vol haar. Dit haal je uit voeding en eventueel uit supplementen, maar het is een mooie toevoeging als het een bestanddeel in je shampoo is, omdat het zo rechtstreeks je haarzakjes ingaat. Daarnaast is zegepalm een geliefd ingrediënt voor haarproducten tegen haaruitval. Hiervan is wetenschappelijk bewezen dat het het een DHT-blokker is, wat betekent dat het haarverdunning tegengaat.

Bron: She Finds | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws