Vraag van vandaag: groeien grijze haren écht sneller terug als je ze eruit trekt?

Doktoren geven duidelijkheid.

Grijze lokken kunnen heel mooi zijn, maar ze worden vaak niet geassocieerd met een jeugdige uitstraling. Dit is dan ook gelijk de reden dat veel mensen ervoor kiezen om hun haren te verven. Mochten we dan nog een verdwaalde grijze haar tegenkomen, dan trekken we die er toch gewoon uit? Helaas gaan er ook geruchten dat grijze haren sneller terug groeien als je ze eruit trekt… Gelukkig zijn er doktoren die ons duidelijkheid geven over deze kwestie.

Grijs haar

Feit blijft: je bent zo jong als je je voelt. Dat gezegd hebbende, ontkomen we niet aan het ouder worden en de daarbij horende grijze haren. Daarnaast heb je vast wel eens iemand horen zeggen: “Als je één grijze haar uit je hoofd trekt, groeien daar tien voor terug.” Klopt dit, of spreken we hier van een fabel?

Dermatoloog Dr. Hamdan Absdullah geeft duidelijkheid: “De kleur grijs verspreidt zich niet als je haar uittrekt”, stelt hij. “Elke keer dat je het eruit trekt, verwijder je echter ook de follikel, dus ik stel voor om het witte haar te laten zitten zoals het is.” Hoewel het uittrekken van grijze haren de groei ervan niet bevordert, is het dus beter om er helemaal van af te blijven. Door haren uit je hoofd te trekken kun je namelijk de follikel en de omliggende haarzakjes beschadigen. Dit kan er zelfs toe leiden dat je haar in dat gebied niet meer groeit – iets wat je beslist wilt vermijden.

Haar blijft grijs

Ook legt haarchirurg Dr. Patrick Davis uit dat als je die grijze haar er tóch uittrekt, er precies eenzelfde haar voor terug zal groeien. “Het haarzakje is eigenlijk het huis van het haartje, gevuld met de kenmerken van het haar dat je hebt verwijderd”, legt Davis uit. “Dus het zal terug groeien met diezelfde kenmerken.” Dermatoloog Dr. Michele Green haalt opnieuw de haaruitval aan die kan optreden wanneer haren teveel worden geplukt. “Hoewel het plukken van grijze haren na verloop van tijd tot haaruitval kan leiden, zal het er niet voor zorgen dat er nog meer grijze haren groeien, aangezien er uit een bepaald haarzakje slechts één haartje kan groeien.”

Erfelijkheid

Voor veel vrouwen was het ontdekken van de eerste grijze haar een moment waar zij niet positief op terugkijken. Tóch zullen we er op een gegeven moment allemaal aan moeten geloven, dus kunnen we ons er maar beter bij neerleggen. Tenzij er een mogelijkheid is om de groei van grijze haren te voorkomen…

Deskundigen zijn het erover eens dat de groei van grijze haren afhankelijk is van verschillende factoren, zoals leeftijd, genetica en dieet. “Naarmate we ouder worden, zijn er hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat op een bepaalde leeftijd grijs haar verschijnt”, aldus Davis. Om een indicatie te krijgen of ook jij in de nabije toekomst grijze haren zult krijgen, raad hij aan om naar je ouders en grootouders te kijken. “Als ze op relatief jonge leeftijd grijs haar hadden, is de kans groot dat jou dat ook overkomt.”

Bron: Elegance | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws