Dit zei Beatrix over de afwezigheid van Máxima’s vader op haar bruiloft

'Dat was natuurlijk buitengewoon pijnlijk en verdrietig'

Gelukkige mensen, oprechte liefde en ‘de traan’: de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima leek een waar sprookje, maar feit blijft dat een belangrijk persoon destijds schitterde door afwezigheid. De vader van Máx was niet uitgenodigd, en daar vond ook Beatrix wat van.

Grote afwezige

Op de prachtige datum 02-02-2002 gaven onze huidige koning en koningin elkaar het jawoord in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Een dag om nooit te vergeten – zowel voor de tortelduifjes zelf, als voor iedereen die de koninklijke bruiloft heeft mogen zien. Iemand die zich niet tot die groep mocht rekenen, was Jorge Zorreguieta. De vader van Máx zou nauw betrokken zijn bij de Argentijnse dictatuur, en zijn aanwezigheid zou natuurlijk bijzonder ongepast staan in het licht van het Nederlandse beleid. Het parlement stemde daarom pas in met het huwelijk toen bevestigd was dat Jorge er niet bij zou zijn.

Bruiloft Willem-Alexander en Máxima
Beeld: NL Beeld

Pijnlijk en verdrietig

In 2005 liet Beatrix zich uit over de verdrietige beslissing die destijds over het huwelijk werd gemaakt. “Ik kan mij niet voorstellen dat het makkelijk is geweest, zeker niet voor mijn schoondochter die toetrad tot onze familie. Nieuw land, nieuwe familie – ik geloof dat iedereen die toetreedt tot een nieuwe familie daar toch wel moeite mee heeft en dat dat wel een vrij algemeen bekend verschijnsel is”, stelde ze. “Maar in dit geval was het natuurlijk extra moeilijk. Er werd ook heel veel van haar gevraagd. De druk was heel groot op haar en op haar familie.”

“Uiteindelijk is toen de beslissing genomen dat haar ouders, of haar vader in dit geval, er niet bij zouden kunnen zijn. Dat was natuurlijk buitengewoon pijnlijk en verdrietig”, gaf Beatrix toe. “Vanuit mijn functie ben je er dan van overtuigd dat de beslissing juist is, dat je die ook moet nemen. En dan moet je proberen dat duidelijk te maken, uit te leggen waarom. En ja, dan ook proberen de pijn te verzachten niet; maar in ieder geval iemand toch te steunen bij dat verdriet.”

Een onderonsje tussen Máx en Bea tijdens Koninginnedag 2012 (beeld: NL Beeld).

Gelukkig heeft de moeilijke keuze geen negatieve invloed gehad op de verhouding tussen Máxima en Beatrix. Sterker nog: schoonmoeder en -dochter hebben een ijzersterke band. Een voorbeeld waar vele andere royals nog wat van kunnen leren!

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws