Jeans te groot geworden? Zo krimp je ‘m zelf op een verantwoorde manier

Zo zit je favoriete broek binnen no-time weer als gegoten.

Niets is vervelender dan je lievelingsbroek die ineens besluit uit te gaan lubberen. Spijkerbroeken hebben er nogal een handje van om naar verloop van tijd wat wijder te worden, en tenzij je zelf mee groeit, is dat natuurlijk niet wat je wil. We vertellen daarom hoe je je jeans zelf op een verantwoorde manier een beetje kan laten krimpen.

Droger en wasmachine

Het krimpen van je jeans kan op verschillende manieren, maar ze zijn niet allemaal even verantwoord. We weten allemaal dat een broek kan krimpen als je ‘m te heet wast of in de droger gooit, maar deze methode is niet echt aan te raden. Als je spijkerbroek alleen wat te wijd is in de taille of bij de heupen, wil je ‘m natuurlijk alleen daar een maatje kleiner hebben. In de droger of op een te hoog wasprogramma is de kans echter groot dat je jeans in zijn totaliteit krimpt, en ‘ie eruit komt als een spijkerbroek in kindermaat.

Wijdere jeans

Maar hoe ga je dan wel verantwoord te werk? Enter: de jeans-expert! Jill Guenza, werkzaam bij de afdeling Women’s Design bij Levi’s, vertelt aan Elle dat de meeste denimstoffen een beetje beweegruimte hebben, zelfs als er geen stretch in zit. “Bij meerdere keren dragen kan de jeans losser gaan zitten, vooral in de taille, heupen en knieën. Door jeans te krimpen kunnen ze weer in vorm komen, ongeacht hoe oud ze zijn.”

Krimpen

“Een van de gemakkelijkste manieren om jeans te laten krimpen is door ze binnenstebuiten te keren, ze met de hand in warm water te wassen en aan de lucht te laten drogen”, vertelt Guenza. Hierbij is het alleen wel de vraag hoeveel je spijkerbroek zal krimpen. De beste manier om de jeans wel perfect op maat te maken is volgens Guenza dan ook om een bad te nemen in je spijkerbroek (nee, we maken geen grapje).

Door te baden in je jeans, vormt de broek zich namelijk precies naar je lichaam. Belangrijk hierbij is dat je ‘m na het baden aanhoudt totdat ‘ie weer helemaal droog is. Comfortabel is anders, maar wie mooi wil zijn…

Bron: Elle | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws