Prins William kondigt grote verandering aan binnen Kensington Palace

De verandering vindt plaats tijdens een toch al turbulente periode.

Eind vorig jaar lieten kroonprins William en vrouwlief prinses Kate weten dat hun toenmalige private secretary, Jean-Cristophe Gray, in het voorjaar van 2024 zou vertrekken. Het koningspaar stelde destijds een vacature open en er is goed nieuws: de persoon die het stokje van Gray over gaat nemen is bekendgemaakt!

Voormalig private secretary

Jean-Christophe heeft het Kensington Palace inmiddels dus verlaten. De voormalig private secretary deed zijn intrede in het paleis in februari 2021. Hij nam destijds het stokje over van Christian Jones, die het overigens nog geen jaar volhield bij de Britse royals.

Voordat Gray zich waagde aan deze uitdagende functie, was hij werkzaam als hoofd van het Algemene Uitgavenbeleid bij het Ministerie van Financiën. Ook maakte hij in 2012 deel uit van het PR-team van de toenmalige premier David Cameron. Kortom, om private secretary van Kate en Will te kunnen worden heb je een bak werkervaring nodig waar je u tegen zegt.

Ian Patrick

De man die deze belangrijke taak vanaf nu op zich mag gaan nemen, is Ian Patrick. Ook Patrick heeft een indrukwekkend cv. Zo werkte de voormalig regeringsdiplomaat ooit bijvoorbeeld voor de overleden liberale democraat Paddy Ashdown. Elk werkend lid van de Britse royal family heeft een private secretary die fungeert als de rechterhand van hun principaal. Bij koninklijke evenementen en officiële bezoeken vergezellen zij hun aangewezen royal en fungeren ze als hun ogen en oren. Ook beheert Ian Patrick vanaf nu het kantoor en de agenda van de kroonprins.

Opvallend was echter dat Kate en William deze keer geen vacature openstelden voor een private secretary maar voor een royal CEO. Ze beschreven de functie destijds als een ‘unieke kans om je aan te sluiten bij het toegewijde team van Kensington Palace’.

Andere vacature

Volgens Richard Eden van The Daily Mail, zit het verschil tussen de oude en de nieuwe functie hem in de lengte van de communicatielijnen. De toekomstige royal CEO zal dus de leiding hebben over de om en nabij zestig medewerkers van het team dat Kensington Palace draaiende houdt.

Maar daarbij zal degene die de ongeacht pittige sollicitatieprocedure doorstaat, als enige in direct contact staan met de koninklijke hoogheden. Binnen het huidige systeem zijn er legioenen verschillende secretarissen die de koninklijke familie omringen en rapporteren via de private secretary. Het doel van deze verandering? Een minder traditionele en hiërarchische structuur binnen Kensington Palace. En dat is natuurlijk nogal wat voor het klassieke Britse koningshuis. Wij zijn benieuwd hoe Ian Patrick het ervan af gaat brengen!

Bron: Royal Central, The Daily Mail, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws