Glamour met een knipoog

Skiën, wandelen en genieten in de Aletsch Arena in Zwitserland

Haute natuur!

Hoog niveau, daar houden we van. Zeker als het gaat om eten, drinken, overnachten en genieten. Wat dat betreft zitten we in alle opzichten goed in de Aletsch Arena, een Zwitsers wintersport- en natuurgebied op een dikke 2000 meter hoogte. Beau Monde zocht het hogerop en nam er een kijkje.

Een beetje duizelig en wat licht in het hoofd, schuif ik - net gearriveerd in ons bergdorp – aan tafel. De hoogte (zo'n twee kilometer de lucht in) en de gezonde berglucht zijn even wennen voor een stadsmens. Maar gelukkig is er niets wat een Zwitserse kaasfondue niet kan verhelpen. En zo ben ik 20.000 calorieën en een karafje lokale wijn later weer helemaal boven jan, en kan het grote genieten beginnen.

Het beste skigebied van de Alpen?

We bevinden ons in de Aletsch Arena, in 2020 verkozen tot beste skigebied van de Alpen. En dat is niet voor niets, want het is er adembenemend mooi, met een uitzicht op veertig bergen die hoger zijn dan vierduizend meter. Kijk maar, daar ligt de bekende Jungfrau en daar is ook de Matterhorn (4478 meter).

De hooggelegen dorpen Fiescheralp, Bettmeralp en Riederalp (bekend als woonplaats van Saul en Amy Rose uit Winter vol liefde) liggen hier ongeveer letterlijk tussen hemel en aarde. Ze zijn te bereiken via zes gondelbanen die de gasten vanuit het Rhônedal omhoog voeren naar de dorpen en het ski- en wandelparadijs van de Aletschregio.

Verboden voor auto's

Wij namen de gondel naar Bettmeralp. Een snoezig, authentiek Zwitsers dorpje dat zo lijkt te zijn overgenomen uit een Heidi-film. Houten huisjes, de daken bedekt met een dikke deken van sneeuw, een schilderachtig kerkje, en vooral: geen auto's! Die zijn hier verboden, dus ook alle aanvoer voor winkels en restaurants verloopt via de gondelbanen. Voor het vervoer van bagage (en bezoekers) van gondel naar accommodatie rijden er wat sneeuwscooters rond, die ook dienen als taxi.

Het allersnoezigste kapelletje van heel Zwitserland. Ook populair als trouwlocatie.

Net als de twee andere dorpen is Bettmeralp een 'ski in – ski out’ gebied. Vanuit je accommodatie zoef je zo naar de dichtstbijzijnde lift. Dus geen gesleep met ski's op de schouders. Wat een luxe! Het ski in-ski out principe werkt hier zo goed dat je zelfs op de ski's boodschappen kunt doen bij de Coop. Zeker gezinnen met kinderen zullen een zucht van verlichting slaken, want ook de ski-school met oefenweide ligt middenin het dorp. Kinderen en ouders hoeven niet eerst een halve berg op te zeulen, maar kunnen hun energie bewaren voor leukere dingen.

Marie Louise doet boodschappen – gewoon op de ski's!

Sneeuwzeker tot april

En leukere dingen zijn er er genoeg. Allereerst natuurlijk het skiën. Het is hier vanaf begin december tot half april sneeuwzeker. De pistes zijn perfect geprepareerd en als het nodig is (aan het begin en eind van het seizoen) wordt er gewerkt met kunstsneeuw, gemaakt met groene energie en water uit een bergmeer.

Het totale skigebied heeft 104 kilometer aan pistes die makkelijk bereikbaar zijn via snelle liften waarvoor je geen seconde in de rij hoeft te staan. Een paradijsje voor de beginnende en geoefende skiër.

Echte thrillseekers kunnen beter ergens anders hun stunts gaan uitvoeren. Het is hier een gemoedelijk familie-gebied. Après-ski speelt geen grote rol, maar er zijn veel knusse restaurants waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld het streekgerecht cholera. Deze heerlijk vullende groentetaart smaakt een stuk lekkerder dan het klinkt.

De paden op de lanen in

Ook niet skiërs komen goed aan hun trekken. Er is zo'n zeventig kilometer aan paden waar je ook in de winter goed kunt wandelen (en in de zomer kun je er ook lekker fietsen). De restaurants op de pistes zijn goed te bereiken met gondels en liften waarmee je ook weer naar beneden kunt. Dus als niet-skiër spreek je makkelijk even af voor koffie of lunch met je skiënde reisgenoten.

Giga gletsjer

Grootste wonder van schoonheid in dit gebied is de meer dan twintig kilometer lange Aletsch-gletsjer. Een eindeloze oppervlakte van sneeuw en ijs. In 2001 werd het gebied 'als landschap van buitengewone schoonheid' opgenomen op de lijst van het Unesco-wereldnatuurerfgoed. En wij snappen waarom!

 

Er zijn drie uitzichtpunten (bereikbaar met liften) waar je het bijzondere natuurverschijnsel kunt bewonderen, maar je kunt er ook langs skiën, wandelen of – zoals wij deden – een snowshoe-hike maken met speciale 'rackets' onder je schoenen waardoor je off-piste door de sneeuw kunt banjeren en helemaal opgaat in dit bijzondere en beeldschone sneeuwlandschap. Onze 85-jarige gids, die ons fit als een hoentje voorgaat bij de steile klimmen en afdalingen, is het levende bewijs dat die berglucht inderdaad heel gezond is.

Adem in!

Zo tegen het eind van onze hike in Riederfurka bij Riederalp worden we verrast door de aanblik van een prachtig 'spookhuis' dat niet zou misstaan in een Wes Anderson-film. Het is Villa Cassel, dat in 1900 gebouwd is en ooit dienst deed als luxe hotel. Tegenwoordig is het een natuurbeschermingscentrum en alleen in de zomer geopend. Ik kom er graag voor terug!

Hotel Waldhaus

Appartementen, chalets en hotels in dit gebied zijn allemaal gebouwd in die typische, robuuste Alpine-stijl met veel hout en een oergezellige uitstraling. Ook Hotel Waldhaus waar wij verblijven is zo'n heerlijk huiselijke plek. In de zitkamer/bibliotheek kun je makkelijk een avond of middag doorbengen in een luie stoel bij het knapperend haardvuur. Al vinden wij het ook helemaal niet vervelend om op het dak van het hotel in de 'hot pot' te genieten van de zonsondergang. Badderen op zeer hoog niveau!

Net als het eten, want van ontbijt (uiteraard voorzien van een selectie Zwitserse kazen) tot diner is alles wat de chef hier op tafel zet, even lekker. En als je dan tonnetje rond weer naar bed gaat, heeft de avondservice je gordijnen al gesloten en een Toblerone op je hoofdkussen gelegd. Zzzzzz....

In het land van fondue en raclette is kaas de baas; van Appenzeller tot Zwitserse strooikaas.

Praktisch

Natuurlijk kun je vliegen (op Zürich en dan nog 165 km met huurauto of trein) of met de auto rijden (915 km vanaf Utrecht), maar als je met de trein gaat, begint je vakantie al op het station.

Relaxed reizen. Niet voor niets rijmt trein op wijn!

De trein naar Basel is ruim, comfortabel en voorzien van een restauratiewagen. Of pak de nachttrein (Nightjet) en kom lekker uitgeslapen aan. Eenmaal in Zwitserland moet je nog overstappen, maar dat is geen probleem, want de Zwitsers staan niet voor niets bekend als 'pünktlich'. In totaal ben je zo'n twaalf uur onderweg.

Alle info over bereikbaarheid, accomodaties, evenementen en andere tips vind je op myswitzerland.nl

Tekst: Marique de Vries | Beeld: Marique de Vries, Marie Louise de Kock