Feit of fabel: déze hak is het meest comfortabel

Een expert legt uit.

Hakken: we hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Ze zijn zó mooi, maar tegelijkertijd zó pijnlijk. Het is dan ook niet gek dat we aan het einde van de avond alle hakken in een hoekje van de dansvloer zien liggen. Toch is er een bepaalde hak waar je het wel degelijk een hele avond op kan volhouden. Wij verklappen welke dit is.

Dansschoenen

We kunnen er wel om gaan liegen, maar hoge hakken dragen is alleen maar een plezier voor het oog. Echter, is er wel een ander soort hak welke een stuk comfortabeler zitten. Zo zijn danshakken niet alleen ontworpen om er goed uit te zien, maar ook om ondersteuning en mobiliteit te bieden aan een danser. Maar hoe kan het eigenlijk dat ze comfortabeler zijn dan ‘gewone’ hakken?

Dr. Robert K. Lee, hoofd Podologische Chirurgie, legt het volgende uit: “Als iemand een hak met bandjes draagt, is er geen ondersteuning en dat maakt de schoen instabieler. Als je denkt aan de danser die van links naar rechts beweegt en veel verschuift, heb je veel stabiliteit nodig zodat je niet struikelt of valt.”

Pijn

“Hoe hoger je hiel, hoe meer gewicht er op dat gebied komt te staan”, legt Lee verder uit over hoge hakken. “De voet is niet ontworpen om al je gewicht constant op de basis van je tenen te richten. Voor velen komt de pijn door compressie aan de zijkanten. Sommige vrouwen hebben voeten die smaller zijn aan de voorkant, waardoor het voor hen makkelijker is om hoge hakken te dragen. Helaas zijn sommige mensen geboren met voeten die gewoon niet geschikt zijn voor hakken, waardoor zij het veel moeilijker hebben.”

Kwestie van uitproberen

Maar is het dan nu ook écht tijd om gedag te zeggen tegen je ‘gewone’ hakken? Dat ligt helemaal aan jezelf, zo vertelt Lee. “Uiteindelijk blijven het hakken. De indruk dat ze bijvoorbeeld net zo comfortabel aanvoelen als New Balance-schoenen is niet realistisch. Maar het zal zeker comfortabeler zijn dan het dragen van een traditionele stiletto. (…) Het vinden van een hak die werkt voor jouw voet, is een kwestie van uitproberen.”

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws