Belgische koninklijke familie herdenkt overleden leden koninklijk huis

Een sobere aangelegenheid voor de koninklijke familie.

Vandaag stond de jaarlijkse eucharistieviering van de Belgische royals op het programma. Op deze bijzondere dag komt de koninklijke familie bijeen in Brussel om hun overleden dierbaren te herdenken.

Eucharistie

Normaliter vindt de herdenking plaats op 17 februari, dit is een traditie die al sinds 1935 in stand wordt gehouden. Toen werd de mis namelijk gehouden om wijlen koning Albert I te herdenken, die het jaar ervoor was omgekomen.

Dit jaar ligt dat echter anders: royalty-kenner Wim Dehandschutter vertelt aan Blauw Bloed dat de viering is uitgesteld vanwege de voorjaarsvakantie. Daarom verschenen de Belgische royals pas vandaag in de Onze Lieve Vrouwekerk te Laken, waar ook de Koninklijke Crypte zich bevindt.

Herdenking

Hoewel het natuurlijk een plechtige gelegenheid is, lijken de aanwezige royals in een prima humeur wanneer zij buiten de kathedraal gefotografeerd worden. Ook valt op dat er dit jaar meer ruimte lijkt voor lichte, kleurige outfits. Dat is een flink contrast met de selectie donkere kleedjes die we de afgelopen twee jaren hebben gezien.

Zo poseert het koningspaar, Filip en Mathilde, vrolijk voor de camera’s in grijze outfits. Volgens de experts van UFO No More zou koningin Mathilde hier een nieuwe jas van Natan dragen met een opvallende ballonmouw.

Beeld: NL Beeld

Ook prins Laurent en prinses Claire zijn niet te beroerd om even vriendelijk te lachen voor de camera.

Beeld: NL Beeld

Sobere aangelegenheid

Bij de dienst zelf is de sfeer natuurlijk een stuk plechtiger. Dit wordt nog eens extra goed duidelijk op de foto’s van koning Albert en koningin Paola….

Beeld: NL Beeld

…En de beelden van prinses Delphine en haar echtgenoot, Jim O’Hare.

eucharistie
Beeld: NL Beeld

Waar de overige dames in relatief sobere outfits kwamen opdagen, sprong Delphine met haar kleurige trenchcoat lekker in het oog. Deze dochter van koning Albert wordt pas sinds 2020 officieel erkend door haar vader, en mocht voor die tijd dan ook niet aanwezig zijn bij evenementen van de koninklijke familie.

Inmiddels is dat gelukkig veranderd voor de kunstenares slash prinses.

Bron: Blauw Bloed, Monarchie.be | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws