Jarige keizer Naruhito staat stil bij toekomst Keizerlijk Huis

De jarige keizer ziet zijn keizerlijke familie steeds verder krimpen.

Het is vandaag feest in Japan! Daar viert keizer Naruhito namelijk zijn 64e verjaardag. In zijn speech deed de keizer bovendien enkele opmerkelijke uitspraken over de (ietwat wankele) toekomst van het Japans Keizerlijk Huis.

Keizerlijke viering

Op 23 februari 1960 zag de kleine Naruhito, prins Hiro het levenslicht als oudste zoon van keizer (toen nog kroonprins) Akihito en zijn echtgenote, keizerin Michiko. Hoewel zo’n keizerlijke verjaardag over het algemeen groots gevierd wordt, lag dat de afgelopen jaren wel anders voor de Japanse vorst.

Zo besteeg Naruhito in mei 2019 de Chrysantentroon na het historische aftreden van zijn vader. Maar goed, we weten allemaal wat er vervolgens in 2020 gebeurde aan pandemie-problemen, en zodoende kregen de eerste jaren van Naruhito’s Reiwa-era een bijzonder onaangename bijsmaak. Allerhande grootse evenementen konden simpelweg niet doorgaan, en ook zijn jaarlijkse verjaardagsfeest moest gevierd worden zónder dat het volk hiervan mee kon genieten.

Vorig jaar kon er voor het eerst een kleine delegatie bezoekers na een loting weer aanwezig zijn bij het feestelijke speech-moment. Dit jaar was er eindelijk weer een enthousiaste menigte richting het keizerlijk paleis getrokken voor de grote dag.

Bitter

Tijdens zijn toespraak sprak keizer Naruhito kort zijn bewondering uit voor de toegestroomde menigte. “Ik ben erg dankbaar dat jullie zijn gekomen voor mijn verjaardag, en om door jullie allen gefeliciteerd te worden in deze bittere, koude regen”, aldus de keizer die zelf lekker droog stond in de Chowaden-hal van het paleis.

Ook stond Z.K.H. stil bij de slachtoffers van de aardbeving bij Noto, die op 1 januari plaatsvond. Zo deelde hij zijn ‘oprechte sympathie’ met families die dierbaren waren verloren.

Opvolgingscrisis

Daarnaast deed de keizer enkele opmerkelijke uitspraken over de huidige status van het keizerlijk huis. In case you missed it: er is al heel wat decennia gedoe rond de Japanse erfopvolging, die alleen in de mannelijke lijn door mag lopen. Aangezien keizer Naruhito en keizerin Masako alleen een dochter hebben, prinses Aiko, werd er volop gediscussieerd of het niet eens tijd was de regels rond de opvolging aan te passen.

prinses aiko
Keizer Naruhito en keizerin Masako met de piepjonge prinses Aiko (Beeld: NL Beeld)

In plaats van een mogelijke keizerin-regent op de troon, werd er echter gekozen om de Naruhito’s broer, Fumihito, officieel aan te wijzen als kroonprins. Aangezien hij samen met zijn echtgenote, prinses Kiko één zoon heeft, zou hiermee de opvolgingscrisis opgelost zijn. Toch blijft het rommelen in Japan.

Toekomst

Ook geldt namelijk dat steeds meer leden van het Keizerlijk huis vertrekken. Er zijn namelijk de afgelopen decennia erg veel dames geboren binnen de keizersfamilie, en zij moeten hun keizerlijke status vaarwel zeggen wanneer zij met een ‘gewone burger’ trouwen. Zodoende hebben ex-prinsessen Noriko, Ayako, en Mako over de afgelopen jaren afscheid genomen van hun vorstelijk leven. Zelfs mocht Aiko dus toch als troonopvolger aangewezen worden, wat zouden de consequenties zijn als zij ook voor een gewone man zou vallen?

mako kei komuro
Mako en haar lief Kei Komuro hebben het prima naar hun zin in NYC (Beeld: NL Beeld)

Met de continu oplaaiende discussies zag de keizer zich zelfs genoodzaakt om er in zijn verjaardagstoespraak kort aandacht aan te schenken. Zo erkende hij dat het aantal leden van de keizerlijke familie dat royal duties kan uitvoeren steeds kleiner wordt. “De situatie is een zaak die gerelateerd is aan de toekomst van de Keizerlijke Familie”, aldus Naruhito.

Verder hield de keizer wijselijk de lippen op elkaar – het is hem namelijk niet toegestaan om inhoudelijk te reageren op politieke kwesties. Hopelijk kon de keizer ook tussen alle moeilijke zaken door een beetje genieten van zijn verjaardag!

Bron: AP News, Asahi.com | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws