Proef de lente van Zuid-Tirol in het prachtige Klausen

Tijd voor een Taste of Spring?

In het hart van Zuid-Tirol/Südtirol ligt een van de mooiste historische steden van Italië: Klausen – of Chiusa in het Italiaans. In dit sfeervolle stadje is het heerlijk struinen door kronkelende, middeleeuwse straatjes. Via een poortje en stenen trap in de stadsmuur bereik je het hoog op de rots gelegen klooster Säben. Ga je de stad uit, dan wandel je door een paradijsje van wijngaarden en kastanjebossen.

Het gebied rond Klausen verbindt meerdere dorpen die zeker een bezoek waard zijn. Barbian/Barbiano, op een zonovergoten heuvelrug, staat bekend om z’n scheve toren en prachtige watervallen. Het romantische Feldthurns/Velturno wordt chestnut village genoemd: er staan 3.336 kastanjebomen. En bij Villanders/Villandro ligt de op een na grootste alpenweide van Zuid-Tirol, de Villanderer Alm.

Beeld: © Thomas Rötting

De regio behoort tot het meest noordelijke wijngebied van Italië en staat bekend om z’n (veelgeprezen) witte wijnen. Er groeit onder meer sylvaner, kerner, gewürztraminer en riesling. De inwoners koesteren de wijncultuur, houden tradities in stand en weten wat genieten is, getuige de wijnevenementen, specialiteitenweken en boerenmarkten. Andere bekende streekproducten zijn kruiden en de heerlijke geurende bergden die groeit op de Villanderer Alm.

Must do in Klausen

Meer inspiratie nodig? Ook naast de sfeervolle elementen is er volop leuks te doen in de regio. Wij tippen bijvoorbeeld:

Shop lokaal handwerk en specialiteiten in het oude centrum…

Zuid Tirol, Klausen
Beeld: © Thomas Rötting

…Bezoek de Drie Kerken in Barbian, een bouwwerk van drie samengesmolten kerken middenin het bos….

Beeld: © Thomas Rötting

…Geniet van Zuid-Tiroolse lekkernijen in de lokale restaurantjes en gezellige herbergen…

Zuid Tirol Klausen
Beeld: © Thomas Rötting

…Of ga lekker wijn proeven. Santé!

Zuid Tirol Klausen
Beeld: © Tiberio Sorvillo

3X Hiking in Klausen

Themapaden

Absoluut de moeite waard in de lente zijn de paden in het laaggebergte vol bloeiende flora. Daar vind je thema trails zoals Keschtnweg (Kastanjeroute) die je leidt door de mooiste kastanjebossen en langs prachtige boerderijen. Of doe de Pruimenroute in Barbian, die vanaf het pittoreske dorpsplein langs bloeiende pruimenbomen leidt. Ook kun je kiezen voor de sfeervolle Wijnwandeltocht, waarbij je ook nog wat opsteekt over de wijnbouw in de Eisacktal.

Zuid-Tirol, Klausen
Beeld: © Thomas Rötting

Villanderer Alm

Altijd al eens willen huppelen door een alpenweide vol bloeiende krokussen? Volg dan een van de paden naar de Villanderer Alm, waar je een 360 graden uitzicht hebt op de Dolomieten. Gooi je Instagram maar vol!

Zuid Tirol Klausen
Beeld: ©Wolfgang Gafriller

Culinaire tour

Combineer je hike met culinaire genietmomentjes en boek een wandeling met gids, die je langs berghutten en eetgelegenheden voert voor (lokale) hapjes en drankjes.

Zuid Tirol
Beeld: © Thomas Rötting

Good to know: Zuid-Tiroolse gastenpas

Zuid-Tirol/Südtirol met het openbaar vervoer verkennen? Met de Zuid-Tiroolse Gastenpas, een voordeelkaart die niet te koop is, maar bij veel accommodaties bij de kamerprijs is inbegrepen, kun je gratis en onbeperkt gebruikmaken van trein, bus en kabelbaan. Afhankelijk van de vakantieregio biedt de pas ook nog extra voordelen, zoals gratis toegang tot musea.

Dit smaakt naar meer, toch? Op deze pagina vind je alle informatie over een bezoekje aan het prachtige Klausen. We zien je daar!

Laatste nieuws